Νέο μοντέλο παροχής στήριξης στους συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται το 2020 η 13η σύνταξη που έλαβαν οι συνταξιούχοι τον περασμένο Μάιο, αφού ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα χορηγηθεί, αν και πρόκειται για ψηφισμένο μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, το οποίο είχε ψηφίσει και η Ν.Δ. στη Βουλή.

 

Την ίδια ώρα ο ίδιος ονόμασε τη 13η σύνταξη προεκλογικό μέρισμα, τονίζοντας ότι «το 2019 αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κοινωνικό μέρισμα. Προεκλογικά μπορείς να ονομάσεις ό,τι θέλεις όπως θέλεις».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε άμεση. Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ο Μηταράκης «κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα καταργηθεί και δεν θα καταβληθεί το 2020 η μόνιμη 13η σύνταξη – ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ψηλότερες συντάξεις –, η οποία νομοθετήθηκε και καταβλήθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την τέως υπουργό Εργασίας, «τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων της τάξεως των 500 ευρώ από το 2020. Τελικά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, αλλά τα Μνημόνια δεν θα βγουν ποτέ από τη Ν.Δ.».

 

Ο διάδοχος μηχανισμός

Ωστόσο η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα πάει σε έναν άλλο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, τον οποίο ήδη στο υπουργείο Εργασίας τον επεξεργάζονται εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

Το ύψος της «στήριξης» και το εύρος των δικαιούχων θα καθοριστούν από δύο παραμέτρους, οι οποίες είναι αλληλεξαρτώμενες και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί: το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της κατάρτισης του σχεδίου νόμου για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.

 

Επ’ αυτού άλλωστε έχουν δεσμευθεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της στους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να καταργήσει την παροχή που δόθηκε, ύψους 971 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020, όπως εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό που αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται, ένα μέρος από το περίπου 1 δισ. ευρώ πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει τις αλλαγές που προωθούνται.

 

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό εξέταση σενάριο δημιουργίας ενός μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ποσό που θα διατεθεί στον μηχανισμό θα πηγαίνει σε αυτούς που το υπουργείο θα κρίνει ότι το έχουν πραγματικά ανάγκη και θα πρέπει να παραμείνει στους συνταξιούχους όταν θα καταργηθεί η «13η σύνταξη».

Βέβαια η Κομισιόν έχει καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις της ως προς τις παροχές επιδοματικού τύπου προς τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι μειώνουν το σχετικό μερίδιο των κοινωνικών παροχών που δαπανώνται για τους νέους και τις ομάδες ασφαλισμένων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας (όπου ο κίνδυνος φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερος). Για τον λόγο αυτόν πηγές από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι ο νέος μηχανισμός θα είναι ενσωματωμένος στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όπως και να έχει, το σχέδιο είναι στα χαρτιά ακόμη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα καταδείξουν το κόστος των προωθούμενων διατάξεων που αφορούν, κατά κύριο λόγο, τις αυξήσεις των συντάξεων.

 

Δεν τίθεται ζήτημα μειώσεων

Σε ό,τι αφορά τώρα τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Μηταράκης τόνισε: 

«Με μια πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου 2020 θα προσφύγουμε στο ΣτΕ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά από την προηγούμενη πενταετία, προκειμένου να δοθεί μια τελική, οριστική και καθαρή απάντηση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές και θα εφαρμοστούν».

 

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς υποθέσεις με τα αιτήματα των συνταξιούχων ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου θα ενσωματωθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αποκατασταθούν «όλες οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου», ενώ το νέο ασφαλιστικό θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα αναδρομικών.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μειώσεων, όπως έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Δεν πάμε προς τα κάτω, η ροπή από εδώ και πέρα είναι μόνο προς τα πάνω», 

Σχετικά με τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, τόνισε πως προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και επιχειρήσεις που σήμερα καθιστούν την Ελλάδα μη ανταγωνιστική, καθώς και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. 

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι στο μέλλον θα έχει επανέλθει πλήρως η ομαλότητα στο ασφαλιστικό σύστημα και θα υπάρχει το περιθώριο αυτό.

 

Και… «Rebrain» έχουμε

Tέλος, ο Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής 500 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, με κατώτατο μισθό 3.000 ευρώ μεικτά. Αυτή, όπως είπε, ο Μηταράκης είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα διαρκέσει για 12 μήνες και θα υπάρχουν κανόνες και προδιαγραφές, ώστε να υπάρξει σωστή εφαρμογή του προγράμματος.

www.topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ