Μύθοι και αλήθειες για την άσκηση και την απώλεια βάρους

Συχνά ακούμε διάφορα για δίαιτες και ασκήσεις που υπόσχονται θαύματα! Γυμναστική και δίαιτες που ακολουθούν οι σταρ του χόλυγουντ αλλά και που ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Πριν αποφασίσετε για το τι θα ακολουθήσετε καλό είναι να γνωρίζεται κάποιους μύθους αλλά και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Μύθος: Οι πλούσιες σε άμυλο τροφές οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αλήθεια: Πολλά τρόφιμα πλούσια σε άμυλο έχουν μικρή ποσότητα θερμίδων και λίπους. Ποτέ δεν είναι σοφό να εξαλείψετε εντελώς τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα από τη διατροφή σας, καθώς το άμυλο είναι μία από τις τρεις κύριες πηγές ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Βρώμη, σόγια, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα και πατάτες είναι μερικές από τις τροφές χαμηλών θερμίδων αμύλου.

Μύθος: Η παράλειψη γευμάτων είναι ο καλός τρόπος για να κόψετε θερμίδες.

Αλήθεια: Η παράκαμψη γευμάτων δεν είναι ένας υγιής τρόπος να χάσετε βάρος. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι παρακάμπτοντας το γεύμα, μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν παραλείπετε ένα γεύμα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Μύθος: Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης ισοδυναμεί με υγιεινή διατροφή.

Αλήθεια: Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί αυξάνουν επίσης το επίπεδο λίπους και χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις θερμίδες από ποικιλία τροφίμων, εξ ου και η έκφραση «ισορροπημένη διατροφή».

Μύθος: Με 3 μήνες διατροφής και γυμναστικής αλλάζει το σώμα σου.

Αλήθεια: Σε τρεις μήνες ποτέ, κανείς δεν έγινε μοντέλο. Τα κέντρα αδυνατίσματος και τα γυμναστήρια αυτό θα σου «πουλήσουν», αλλά αν δεν έχεις υπομονή και αν δεν τηρήσεις για σημαντικό διάστημα το πρόγραμμά σου, δεν θα δεις τις διαφορές που θες. Το «πριν» και το «μετά» είναι για τις διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα θα χρειαστείς παραπάνω χρόνο από όσο διαφημίζεται.

Μύθος: Μπορείς να φας όσα φρούτα θες.

Αλήθεια: Ναι, είναι σαφώς προτιμότερο να φας φρούτα ως σνακ και όχι σοκολάτα, για παράδειγμα, αλλά όλα έχουν ένα μέτρο. Ναι στην υγιεινή διατροφή, λοιπόν, αλλά πάντα με προσοχή. Γιατί το αβοκάντο είναι υγιεινό, αλλά αν φας τρία αβοκάντο μαζί… μόλις πήρες 500 θερμίδες! Και δεν χόρτασες κιόλας – μάλλον.

Μύθος: Η αυστηρή δίαιτα επιταχύνει το μεταβολισμό.

Αλήθεια: Είναι η άσκηση που ενισχύει πραγματικά το μεταβολισμό. Δεν μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής. Στην πραγματικότητα, το αυστηρό πλάνο διατροφής κάνει δύσκολη την άσκηση.

Μύθος: Το καθημερινό περπάτημα αρκεί.     

Αλήθεια: Το περπάτημα κάνει καλό (πολύ καλό μάλιστα), ειδικά αν το βάλεις στο πρόγραμμά σου κάθε μέρα για 30-45 λεπτά. Αλλά χρειάζεται και άλλη άσκηση, π.χ. με βαράκια, αλλά και υγιεινή διατροφή.

Μύθος: Οι κοιλιακοί εξαφανίζουν την κοιλιά.

Αλήθεια: Επίπεδη κοιλιά, σφιχτοί κοιλιακοί μυς και ένα 6 pack ασυναγώνιστο είναι ( ας το παραδεχτούμε) πολύ δύσκολη υπόθεση και δυστυχώς τα σετάκια των πλάγιων και άλλων τύπων κοιλιακών δεν μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα. Για να φύγει το «σωσίβιο» από τη μέση, χρειάζεται να χάσετε λίπος από όλο το σώμα μαζί με διατροφή.

Μύθος: Πρώτα χάνεις κιλά, μετά αρχίζεις γυμναστική

Αλήθεια: Το ιδανικό είναι να συνδυάσετε διατροφή και γυμναστική, έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ισορροπημένο. Μόνο με τη διατροφή θα δεις το σώμα σου αδυνατισμένο, αλλά θα έχεις χάσει κυρίως υγρά. Επίσης, θα αδυνατήσεις, αλλά χωρίς άσκηση το αδυνατισμένο σώμα σου θα είναι και πιο πλαδαρό και χαλαρό. Και θα φαίνεται! Με το συνδυασμό διατροφής και γυμναστικής φεύγει το λίπος. Αυτό δεν θέλεις;

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ