Καρκίνος: H διατροφή που «εξοντώνει» τα καρκινικά κύτταρα
Η διατροφή είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα σημείο-κλειδί στη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υπέρταση μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται να προστεθεί στον ολοένα αυξανόμενο όγκο ενδείξεων που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντικαρκινική θεραπεία.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπιστώθηκε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης αμινοξέων που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα αυγά ενίσχυσε σημαντικά την αντικαρκινική θεραπεία στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.
«Πρόκειται για πολύ ισχυρές επιδράσεις, η δυναμική των οποίων προσομοιάζει σε αυτή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αντικαρκινική θεραπεία. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ίσως ένα φάρμακο ή μια θεραπεία να μη λειτουργούν αποτελεσματικά από μόνα τους, όταν, όμως, συνδυαστούν με τη σωστή διατροφή, επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημειώνει ο Jason Locasale, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και επικεφαλής της μελέτης.
Η εργασία επικεντρώθηκε στον περιορισμό της πρόσληψης μεθειονίνης, ένα αμινοξύ που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο περιορισμός της έχει ήδη συνδεθεί τόσο με την αντιγήρανση όσο και με την απώλεια βάρους, η σημασία του για τα καρκινικά κύτταρα που υποδεικνύεται στην παρούσα μελέτη, όμως, θα μπορούσε να αποτελεί μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρο οδό για την ενίσχυση της αντικαρκινικής θεραπείας.
«Εξοντώνοντας» τον καρκίνο
Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τον περιορισμό της μεθειονίνης σε υγιή ποντίκια για να επιβεβαιώσουν ότι είχε πράγματι τις επιθυμητές επιδράσεις στον μεταβολισμό τους. Στη συνέχεια, προχώρησαν στα ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου και κακοήθεις όγκους μαλακών μορίων, γνωστούς και ως σαρκώματα.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι χαμηλές δόσεις χημειοθεραπείας, οι οποίες από μόνες τους δεν είχαν καμία επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οδήγησαν σε «αξιοσημείωτη αναστολή της ανάπτυξης του όγκου», όταν συνδυάστηκαν με τον περιορισμό της μεθειονίνης. Παρομοίως, ο συνδυασμός της περιορισμένης μεθειονίνης με την ακτινοθεραπεία στην περίπτωση των σαρκωμάτων περιόρισε και πάλι την ανάπτυξη του όγκου.
«Στην ουσία “εξοντώνουμε” τα καρκινικά κύτταρα στερώντας τους συγκεκριμένα συστατικά που τα θρέφουν σε ένα πολύ βασικό για αυτά στάδιο. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θεραπεύσαμε τον καρκίνο, ούτε ότι η μέθοδος αυτή είναι πανάκεια. Πιστεύουμε, όμως, ότι έχει αρκετές προοπτικές, ακόμα κι αν απέχει πολύ από την εφαρμογή της στους ανθρώπους», εξηγεί ο Δρ. Locasale.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επέκτειναν την έρευνα, δοκιμάζοντας τη διατροφή με περιορισμένη μεθειονίνη σε έξι υγιείς ενήλικες και βρήκαν ότι η επίδρασή της στον ανθρώπινο μεταβολισμό είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στα ποντίκια.
Αυτό υποδεικνύει ότι η διατροφή αυτή θα μπορούσε να επιδρά και σε κάποιους ανθρώπινους όγκους, με τους επιστήμονες να ευελπιστούν στη δοκιμή της έρευνας και σε ασθενείς με καρκίνο, με στόχο την ανάδειξη μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης.
Πηγή: ygeiamou.gr