Η Τουρκιά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις – Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Νέο γύρο διπλωματικής αντεπίθεσης απέναντι στην Άγκυρα, ξεκινάει από σήμερα η κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκιά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας με φόντο την συμφωνία με την Λιβύη.

Σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που τραβάει συνεχώς το σχοινί της έντασης, ρίχνοντας με την ρητορικής που ακολουθεί «λάδι στη φωτιά», το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ακολουθήσει την στρατηγική της Άγκυρας. 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το κλίμα έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη είναι κενή περιεχομένου και γι’ αυτό τον λόγο επενδύει στην τακτική των προκλήσεων. Παράλληλα τονίζεται πως απέναντι στην Τουρκία, η Ελλάδα δεν είναι μόνη καθώς ήδη έχουν καταδικάσει το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι χωρίς δραματοποίηση 

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις, έχει ζητήσει να αποφεύγονται οι ακραίες τοποθετήσεις και συνιστά ψυχραιμία, χωρίς να υπάρξει δραματοποίηση του ζητήματος. 

Αυτό όμως δε σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι σήμερα τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εκείνο που τονίζει ο πρωθυπουργός είναι πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω της διπλωματικής οδού και του διαλόγου και όχι με κορώνες που προκαλούν εντάσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα. 

Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως χρειάζεται να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ήδη την ολομέλεια της βουλής, ενώ την Τρίτη στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που θα διεξαχθεί  κεκλεισμένων των θυρών ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων   

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Με φόντο της επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία και από την κυβέρνηση της Λιβύης, ο  υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος  στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα η οποία με τις κινήσεις της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. 

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. 

Την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της βουλής της Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου.

Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, μία συμφωνία που παραβιάζει ξεκάθαρα τους διεθνείς κανόνες. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ισχυρές συμμαχίες με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου να τάσσονται ανοικτά με το μέρος της χώρας μας. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να θέσει και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης που έχει αποφασίσει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα;

Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει αν τελικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου. Στην περίπτωση που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δώσει το παρών τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ