ΗΠΑ: Λέξη της χρονιάς η αντωνυμία they. Μια επιλογή με ιδιαίτερη σημασία

 Η ουδέτερη αντωνυμία ««they» (αυτοί), που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για τους ανθρώπους που δεν ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες, επιλέχθηκε χθες Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ως «η λέξη της χρονιάς» από το διαδικτυακό αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster.

Στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την αντωνυμία με την οποία θα τους απευθύνονται, ανεξαρτήτως του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν.

Οι άνθρωποι που δεν ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες ζητούν να τους απευθύνονται με την αντωνυμία «they», την αντωνυμία του τρίτου προσώπου του πληθυντικού στα αγγλικά.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι πλέον η χρήση της έχει ενταχθεί στην αγγλική γλώσσα και γι’ αυτό την προσθέσαμε στο λεξικό μας τον Σεπτέμβριο», ανακοίνωσε το Meriam-Webster στον ιστότοπό του, ενώ πρόσθεσε ότι οι αναζητήσεις για το «they» αυξήθηκαν κατά 313% σε διάστημα ενός έτους.

Η λέξη «they» κυριάρχησε στις ειδήσεις το 2019. Το μέλος του Κογκρέσου Pramila Jayapal (WA) αποκάλυψε τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης σχετικά με τον νόμο για την ισότητα, ότι το παιδί της χρησιμοποιεί τη λέξη «they». Ακόμα και το blog του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου Association ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ουδέτερη αντωνυμία θα πρέπει να προτιμάται στα γραπτά αντί του «αυτός» ή «αυτή», όταν αναφέρεται σε ένα άτομο που το φύλο δεν διευκρινίζεται.

Δείτε εδώ τις υπόλοιπες λέξεις που επιλέχθηκαν

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ