Εξπρές Σαμίνα: Θα ανελκυθεί 20 χρόνια μετά την τραγωδία

Τη διακήρυξη ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση και απομάκρυνση εκτός Λιμένα Πάρου, καθώς και την νόμιμη τελική διάθεση του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», ανακοίνωσε η Δημόσια Αρχή Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός προγραμματίσθηκε για την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 μέσω ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.240.000 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Σύμφωνα με την διακήρυξη, το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου, φαίνεται να αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης, καθώς καθημερινά απελευθερώνει ρύπους στο περιβάλλον, απειλείται μεγαλύτερη οικολογική υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος στο μέλλον λόγω της προϊούσας διάβρωσής του, ενώ το βυθισμένο πλοίο έχει μεγάλες διαστάσεις.

Το «Εξπρές Σαμίνα» βυθίστηκε μετά από πρόσκρουσή του στη βραχονησίδα «Πόρτες» το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, λίγο πριν την είσοδό του στο λιμάνι της Παροικίας Πάρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 81 άνθρωποι, στη μεγαλύτερη ίσως ναυτική τραγωδία της χώρας.

 

news

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ