Διαβήτης: Ποιες τροφές αυξάνουν και ποιες μειώνουν τον κίνδυνο

Αν κάποιος από το οικογενειακό ή το φιλικό σας περιβάλλον πάσχει από διαβήτη, τότε σίγουρα γνωρίζετε τις προκλήσεις που ενέχει ο έλεγχος αυτής της χρόνιας πάθησης.

Επίσης, σίγουρα αναρωτιέστε ποιες στρατηγικές μπορείτε να εφαρμόσετε εσείς για να προστατευτείτε. Ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα είναι να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές, αφενός επιλέγοντας προϊόντα που συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και αφετέρου βγάζοντας από τη ζωή σας όσα επιβαρύνουν την υγεία σας.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν τα παρακάτω για να μειώσετε αισθητά τον κίνδυνο διαβήτη.

Πείτε ΝΑΙ στις φυτικές ίνες: Οι άντρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, υπολογίζεται πως διατρέχουν έως και 40% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πείτε ΝΑΙ στον καφέ: Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι πολλά και διαπιστωμένα. Ένα από αυτά είναι και ο μικρότερος κίνδυνος διαβήτη, εφόσον βέβαια τον απολαμβάνετε σκέτο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος κ.λπ.

Πείτε ΝΑΙ στο αλκοόλ με μέτρο: Έχει παρατηρηθεί ότι μια μικρή ποσότητα αλκοόλ που δεν ξεπερνά το ένα ποτό την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πείτε ΝΑΙ στους ξηρούς καρπούς: Σε σύγκριση με όσους τρώνε σπάνια ξηρούς καρπούς, όσοι τους απολαμβάνουν με συχνότητα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν διαβήτη. Προσοχή στις μερίδες, καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

Πείτε ΟΧΙ στο κόκκινο κρέας: Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη συγκριτικά με την κατανάλωση που δεν ξεπερνά σε συχνότητα τη μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή αλλαντικών) πέντε φορές την εβδομάδα διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη συγκριτικά με την κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις δύο φορές τον μήνα.

Πείτε ΟΧΙ στα ποτά με ζάχαρη: Τα αναψυκτικά και οι έτοιμοι χυμοί με μεγάλη ποσότητας ζάχαρης αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ενδεικτικά, μια γυναίκα που πίνει δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα υπολογίζεται ότι έχει 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη σε σύγκριση με κάποια που πίνει ένα αναψυκτικό τον μήνα. Για δύο ή και περισσότερους χυμούς φρούτων την ημέρα, ο κίνδυνος υπολογίζεται στο 31%.

Πείτε ΟΧΙ στα τρανς λιπαρά: Αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια» και βρίσκονται στα τηγανητά, σε διάφορα συσκευασμένα προϊόντα όπως αλμυρά και γλυκά σνακ, καθώς και σε έτοιμα γεύματα. Τα τρανς λιπαρά είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία, καθώς συμβάλλουν και στον διαβήτη και στην καρδιοπάθεια.

Πηγή: onmed.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ