ΑΤ Ζωγράφου: Ποιοι και γιατί ήθελαν νεκρούς με τη βόμβα – Ανησυχία επικρατεί στην ΕΛΑΣ

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της ΕΛΑΣ από τη βόμβα που εντοπίστηκε κοντά στο ΑΤ Ζωγράφου, καθώς εκτιμάται πως πρόκειται για μηδενιστές,”εραστές” τυφλών αλλά και θανατηφόρων χτυπημάτων. Άτομα που πειραματίστηκαν και προσπαθούν να κάνουν αιματηρό ξεκίνημα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζουν σε αυτόν τον χώρο από τη στιγμή που το επιχειρούμενο «τυφλό» χτύπημα ήταν χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα με στόχο αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου.

Επιπλέον, η βόμβα με καρφιά θα σκορπούσε τον θάνατο, υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεν αποκλείουν να υπήρχαν θύματα και περαστικοί πολίτες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο σχολικά συγκροτήματα και φυσικά η Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Οι αστυνομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενέργεια με «διπλό μήνυμα», πρώτον τοποθετήθηκε μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα και δεύτερον είχε αστυνομικό στόχο, κάτι που συνδυάζεται με όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με το άσυλο, τις εκκενώσεις καταλήψεων και όσα καταγγέλθηκαν για τις αστυνομικές ενέργειες στις διαδηλώσεις των επετείων του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Κάποιοι θέλουν να δηλώσουν αιματηρό παρόν σε ένα τρομοκρατικό προσκλητήριο και πως δεν τους αγγίζουν οι συλλήψεις που έχουν γίνει πρόσφατα και στο παρελθόν. Θέλουν να δείξουν ότι η τρομοκρατία υπάρχει, ότι είναι αναβαθμισμένη και επιδιώκει θύματα» εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μετά την αποτυχία της βομβιστικής επίθεσης, φοβούνται πιθανή και επιτυχημένη επανάληψη μέσα στις γιορτές. Λόγω «αστοχίας» της έκρηξης οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει ανάληψη ευθύνης, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για νέα ομάδα που τώρα επιχειρεί να πάρει ένα αιματηρό βάπτισμα του πυρός!

«Το ρολόι δούλευε»

«Η βόμβα ήταν ενεργή όταν φθάσαμε. Το ρολόι δούλευε ακόμη. Θα μπορούσε να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή. Δεν ξέρουμε γιατί δεν εξερράγη την προκαθορισμένη ώρα. Πιθανόν λόγω κακής ρύθμισης ή λάθους στην συνδεσμολογία. Δεν ξέρουμε ακόμη αν τοποθετήθηκε και προγραμματίστηκε να εκραγεί την νύχτα ή απλά την προλάβαμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βλέπουν κοινά χαρακτηριστικά με μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις 7 Απριλίου 2018 στα σκαλιά της Σχολής Μηχανικών της Πολυτεχνειούπολης. Και εκείνη δεν είχε εκραγεί, ενώ η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη σε παρόμοιο σωλήνα, και όλο μαζί σε ένα κουτί, χωρίς όμως καρφιά. Δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, όπως και στην περίπτωση της έκρηξης ωρολογιακού εμπρηστικού-εκρηκτικού μηχανισμού στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, όπου είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας. Η συνδεσμολογία ήταν «βόμβας» και κατέληξε σε ένα κιβώτιο που είχε μαύρη πυρίτιδα, μπουκάλια βενζίνης και σε μια… χούφτα καρφιά! Αυτή την ενέργεια την ανέλαβε σε ισπανική ιστοσελίδα, ομάδα αναρχικών που υπέγραφε ως «Εικονοκλαστική Σέχτα»…

Την είδε ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας     

Στις 09:10 χθες το πρωί ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου πάρκαρε την μοτοσυκλέτα του απέναντι από το αστυνομικό κτίριο. Πίσω από τα κάγκελα του τοιχίου που βρίσκεται ο χώρος της Πολυτεχνειούπολης, και μπροστά από ένα δέντρο, είδε ένα μαύρο πλαστικό δοχείο από το οποίο εξείχε ένας μεταλλικός σωλήνας και καλώδια.

Άμεσα ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, στελέχη του οποίου έφθασαν εκεί με τον ειδικό εξοπλισμό. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ενεργός και το ρολόι του δούλευε ακόμη. Στις 10:30 προέβησαν σε μία ελεγχόμενη έκρηξη διάσπασης της συνδεσμολογίας και μισή ώρα αργότερα επιχείρησαν με δεύτερη ελεγχόμενη έκρηξη να διασπάσουν και τον κύριο φορέα της βόμβας. Κατά την εξουδετέρωση εξερράγη και η βόμβα χωρίς να τραυματιστεί κανείς καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. 

Ένα… βαρέλι καρφιά και κατεύθυνση ωστικού κύματος

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της βόμβας με το ειδικό ρομπότ, πριν γίνουν οι ελεγχόμενες εκρήξεις, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα πλαστικό μαύρο βαρέλι των 5 λίτρων, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε ένας μεταλλικός σωλήνας ύδρευση οικοδομών, ο οποίος ήταν ταπωμένος αυτοσχέδια και από τις δύο πλευρές, ενώ περιείχε μαύρη πυρίτιδα από είδη πυροτεχνουργίας (βαρελότα-βεγγαλικά). Από εκεί εξείχαν τα καλώδια της συνδεσμολογίας, με μπαταρία και ένα επιτραπέζιο ξυπνητήρι ρολόι. Ο μεταλλικός σωλήνας δηλαδή η βόμβα, ήταν βυθισμένη στο πλαστικό βαρέλι που ήταν γεμάτο μεγάλα καρφιά. Έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν ότι το ρολόι δούλευε ακόμη και αποφάσισαν τις ελεγχόμενες εκρήξεις εξουδετέρωσης.

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών διαπίστωσαν ότι οι βομβιστές είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά από ένα δέντρο, δίνοντας κατεύθυνση στο ωστικό κύμα και κατά συνέπεια και στα καρφιά προς το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων!

Οι ομοιότητες των… απροειδοποίητων

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου βλέπουν κάποιες ομοιότητες σε εκρηκτικό μηχανισμό και δράση με δύο ενέργειες που έγιναν το 2018. Η πρώτη στις 7 Απριλίου 2018, όταν ο φύλακας της Πολυτεχνειούπολης είδε τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από την πόρτα κτιρίου της Σχολής Μηχανικών και ενημέρωσε την Αστυνομία. Στελέχη του ΤΕΕΜ πήγαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός είχε πυρίτιδα τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό σωλήνα, συνδεσμολογία βόμβας, εύφλεκτο υγρό και όλα μαζί σε ένα κουτί, χωρίς όμως καρφιά. Για την συγκεκριμένη ενέργεια δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ούτε φυσικά ανάληψη ευθύνης στη συνέχεια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν πως κάποιοι πειραματίζονταν στην κατασκευή βομβών, και υποστήριζαν πως κάποιοι επιχειρούσαν να αναβαθμιστούν σε τρομοκρατική ομάδα.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018 εμφανίστηκε κάτι αντίστοιχο με την τοποθέτηση ωρολογιακού εμπρηστικού-εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Και πάλι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ο μηχανισμός είχε συνδεσμολογία βόμβας, κατέληγε σε ένα κιβώτιο, που περιείχε δοχεία με μαύρη πυρίτιδα, μπουκάλια βενζίνης και δεκάδες καρφιά!

Ένας αστυνομικός που έφθασε πρώτος εκεί επιχείρησε να την μεταφέρει με αποτέλεσμα την έκρηξη και τον τραυματισμό του ίδιου και ενός νεωκόρου του ναού. Τον είχε σώσει το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Μερικές ημέρες αργότερα, ήρθε η ανάληψη της ευθύνης μέσω ισπανικής ιστοσελίδας, από μία ομάδα που υπέγραφε ως «Εικονοκλαστική Σέχτα». Στο κείμενό τους έγραφαν μεταξύ άλλων:

«Πολλοί θα μας χαρακτηρίσουν τρελούς. Η τρέλα είναι μόνο μια λέξη για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να φτάσει κάποιος για να εκπληρώσει τους στόχους του. Στον έναν περίπου χρόνο ζωής μας σαν ενεργή ομάδα, πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε που βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο της σύγκρουσης. Εξελιχθήκαμε και μάθαμε τόσο από τις εμπειρίες μας όσο και από τις διδαχές από τους αδερφούς και τις αδερφές μας. Μάθαμε από την άγρια φύση και τους κύκλους της και όπως και η φύση δε σταματάει, το ίδιο και εμείς».

Στη συνέχεια περιέγραφαν τον τρόπο δράσης τους: «Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου αφήσαμε μία βόμβα στην πύλη της εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου στην καρδιά της Αθήνας. Εν μέσω μίας ζώνης προφανώς “σίγουρης” και ασφαλούς και σε ένα κλίμα αντιτρομοκρατικής υστερίας, μπήκαμε και βγήκαμε από τη ζώνη χωρίς κανένα πρόβλημα, καταστρέφοντας την ψευδαίσθηση της ασφάλειας».

Η αναρχική ομάδα, αποκαλούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό «χριστουγεννιάτικο δώρο», και αναφέρθηκε στη συνδεσμολογία του, λέγοντας ότι αποτελείτο από ένα κιβώτιο που περιείχε ένα δοχείο γεμάτο με μαύρη σκόνη που είχε κολλημένα καρφιά και ήταν δεμένο με σύρμα σε δύο μπουκάλια με βενζίνη (ένα των 500ml και ένα άλλο 250ml) καθώς και «μια χούφτα καρφιά» ως θραύσματα κολλημένα στο κουτί.

«Καρφιά» και η Συνωμοσία

Παγιδευμένο βιβλίο βόμβα με καρφιά είχε στείλει και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μέσω του Χριστόδουλου Ξηρού όταν εκείνος ήταν δραπέτης μετά από άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 29 Απριλίου 2015, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ιτέας είχε λάβει ένα βιβλίο θρησκευτικών ψαλμών με τίτλο η «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς» του Χαρίλαου Α. Ταλιαδώρου πρωτοψάλτη του Ι.Ν της Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, έκδοσις του 1998. Στάλθηκε από το κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι στις 28 Απριλίου 2014.

Το βιβλίο ήταν παγιδευμένο. Οι καλωδιώσεις που ξεκινούσαν από τον μηχανισμό πυροδότησης, την μπαταρία των 9 Volt, κατέληγαν στον μετασκευασμένο πυροκροτητή που ήταν ενσωματωμένος στην εκρηκτική ύλη των περίπου 500 γραμμαρίων ΤΝΤ. Στο εσωτερικό της εκρηκτικής ύλης υπήρχαν… 25 κομμένα καρφιά, μπουλόνια και βίδες. Υπήρχαν δύο διακόπτες πυροδότησης on-off. Η πυροδότηση θα γινόταν με το άνοιγμα του βιβλίου που θα απελευθέρωνε το έλασμα, το οποίο θα ολοκλήρωνε το ηλεκτρικό κύκλωμα για να ακολουθήσει η έκρηξη. Θα κατεδαφιζόταν ο όροφος και θα σκοτώνονταν πολλοί αστυνομικοί, υποστήριζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με δέμα-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας είχε συσχετιστεί με τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου Ilia Kareli στις φυλακές Νιγρίτας, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθώς είχε περάσει και από το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.

Παρόμοια εκρηκτικά βιβλία με μαύρη πυρίτιδα, που περιείχαν καρφιά, βίδες και ξυράφια έφθασαν στα σπίτια δύο δικαστικών λειτουργών, τα οποία εξουδετερώθηκαν και δεν ανοίχθηκαν από τους παραλήπτες, ενώ δεν υπήρξε ανάληψης ευθύνης. Ένας τέτοιος φάκελος μαύρης πυρίτιδας, χωρίς καρφιά, είχε αποσταλεί από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και είχε αναφλεγεί στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ