Απαγορευτικό απόπλου και θυελλώδεις άνεμοι – Στα 5 – 6 μέτρα το ύψος των κυμάτων

Προβλήματα υπήρξαν στα ακτοπλοικά δρομολόγια. Δεν εκτελούνταν δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού εκτελούνταν μόνο με συμβατικά πλοία.

Επίσης δεν εκτελούνταν δρομολόγια από Αγία Μαρίνα για Νέα Στείρα, από Καβάλα για Θάσο, από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, από Πάτρα για Κεφαλονία, από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι και η θαλάσσια σύνδεση Ρίου – Αντιρρίου.

Το Λιμενικό προτρέπει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με πλοίο να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμενικά γραφεία.

Η πρόγνωση των Μετεωρολόγων

Ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ

Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα (Χάρτης 3 πάνω), ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα.

Εκτιμώμενο σημαντικό ύψος κύματος (πάνω χάρτης) τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 και (κάτω χάρτης) τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019, όπως υπολογίζεται από το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: meteo.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ