Αγωνία για Έλληνες ναυτικούς στο Τζιμπουτί: Δεν έχουμε να φάμε

Ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση βιώνουν πέντε Έλληνες ναυτικοί εδώ και περίπου 100 ημέρες, καθώς βρίσκονται σε ένακαθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στα ανοιχτά του Τζιμπουτί.

Οι αρχές δεν επιτρέπουν στο πλοίο να πιάσει λιμάνι εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη.

«Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», λέει ένας από τους πέντε ναυτικούς στον τηλεοπτικό σταθμό Open, κάνοντας έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. «Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο», συμπληρώνει ο ναυτικός.

Από την πλευρά του ένας άλλος αναφέρει:

«Μας κοροϊδεύουμε. Θα φύγετε και θα φύγετε, θα ξαναφύγετε, έχουν σπάσει τα νεύρα μας και στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Να δούμε πότε θα φύγουμε».

Η ιδιότυπη ομηρία των ναυτικών ξεκίνησε πριν περίπου τρεις μήνες, στις 14 Σεπτεμβρίου. Οπως μεταδίδει το Open, οι ελπίδες για επιστροφή στο σπίτι τους τις ημέρες των γιορτών λιγοστεύουν, καθώς αν και έχουν εκδοθεί δύο φορές εισιτήρια για τον επαναπατρισμό τους, η επιστροφή τους έχει ακυρωθεί.

Παράλληλα, οι αντικαταστάτες τους αρνούνται να ανέβουν στο πλοίο, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει καθώς ανάμεσα στους ναυτικούς βρίσκεται ένας καρδιοπαθής και ένας καρκινοπαθής που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ