Άνοιξε η Αθηνών – Λαμίας – Πώς ακινητοποιήθηκαν για 4 ώρες τα οχήματα

 Άνοιξαν και τα δυο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στη Μαλακάσα, που είχαν κλείσει από το απόγευμα από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ενώ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οπότε κινούνται και αυτά κανονικά στην οδό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που βρίσκεται στο σημείο, περίπου στις 9.30 το βράδυ αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό.

Πώς δημιουργήθηκε το απίστευτο μποτιλιάρισμα 

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων.

Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.

 Μαρτυρία οδηγού στο CNN Greece

«Ξεκινήσαμε από Αθήνα περίπου στις 15:30 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας στον Άγιο Στέφανο είδαμε τα πρώτα χιόνια. Λίγο πριν φτάσουμε στα διόδια των Αφιδνών είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές, ενώ δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχε χιονόστρωση. Ορισμένοι οδηγοί είχαν σταματήσει δεξιά για να βάλουν αλυσίδες. Με το που περάσαμε τα διόδια ξεκίνησε και ο… Γολγοθάς! Το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, ο δρόμος γλιστρούσε πάρα πολύ και η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν αδύνατη», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, οδηγός που υπέστη την ταλαιπωρία και συνεχίζει:

«Τότε κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν αλυσίδες στη μέση του δρόμου μπλοκάροντας τα πάντα… Δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ούτε τα ειδικά μηχανήματα αποχιονισμού, ούτε οι αλατιέρες. Μετά από 3 ώρες στο ύψος της Μαλακάσας άρχισε σταδιακά να ανοίγει ξανά ο δρόμος αλλά κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή. Πάντως, δεν είναι λογικό να κλείνει η κεντρική οδική αρτηρία με μια χιονόπτωση και επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία ως λαός, να είμαστε προνοητικοί και να μην σταματάμε στη μέση του δρόμου για να βάλουμε αλυσίδες προκαλώντας χάος», καταλήγει η οδηγός.

Καραμανλής: Δύσκολη κατάσταση στην Εθνική – Ελεύθερα διόδια

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής από την Μαλακάσα όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματα λόγω της κακοκαιρίας και κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες.

«Μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, έχουμε συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της Νέας Οδού, τον αστυνομικό διευθυντή Βοιωτίας, κ. Αναστάσιο Βρούβα και τον αστυνομικό διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, κ. Σπυρίδωνα Λάσκο, για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας» δήλωσε ο κ.Καραμανλής.

«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δυο ρεύματα.

Συνεννοήθηκα, με τη Νέα Οδό, η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών και οπωσδήποτε να μην ξεκινούν καν, χωρίς να έχουν τοποθετήσει αλυσίδες στα οχήματά τους, γιατί έτσι επιβαρύνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια ΚΤΕΛ

Λόγω της κακοκαιρίας, δεν επιτράηκε η κυκλοφορία των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών. Όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα.

Να σημειωθεί πως λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε δρομολόγιο από Ιτέα προς Αθήνα ακινητοποιήθηκε στο ύψος της Θήβας. Οι 40 επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Παράλληλα, στη γραμμή Χαλκίδα – Αθήνα του τρένου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και επιτόπου σπεύδει ντιζελομηχανή και συνεργείο του ΟΣΕ που θα καταβάλει προσπάθεια για να αποκατασταθεί η βλάβη.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει και το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Χιονόπτωση και στην Αττική

Το πέρασμα της «Ζηνοβίας» από την Αττική έφερε… χιονόπτωση σε αρκετές περιοχές του νομού. Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισαν να πέφτουν νιφάδες στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αττικής.

Ωστόσο, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ασθενής και δεν παρατηρούνται προβλήματα.

Στην Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 30/12 ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ