Άγχος vs κατάθλιψη: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Οι αϋπνίες, η νευρικότητα, η κακή διάθεση και η απαισιοδοξία ταλαιπωρούν κάθε άνθρωπο σε κάποιες φάσεις της ζωής του αλλά μπορεί να χαρακτηρίζουν και ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα ξέρουμε αν φταίει το άγχος ή η κατάθλιψη γι’ αυτά που νιώθουμε και που μας εμποδίζουν να χαρούμε τη ζωή;

«Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη είναι πολύ συχνές ψυχικές διαταραχές, γι’ αυτό και συχνά συγχέονται» αναφέρει η Άλισον Ρος, ψυχολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολογίας (APA). Μάλιστα, προσθέτει, οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές –όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη– παίζουν ρόλο-κλειδί και στις δύο διαταραχές.

Αν και το άγχος και η κατάθλιψη μοιράζονται κάποια κοινά αίτια και συμπτώματα και πολλές φορές αντιμετωπίζονται με τις ίδιες μεθόδους (π.χ. ψυχοθεραπεία), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε τις διαφορές τους. Η σωστή διάγνωση είναι άλλωστε η αρχή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης.

Το παρακάτω σύντομο τεστ, το οποίο περιλαμβάνει μόλις 7 ερωτήσεις, εξερευνά βασικές πτυχές τους άγχους και της κατάθλιψης και μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν αυτά που νιώθετε οφείλονται σε κάποια από τις δύο διαταραχές.

Κάντε ΕΔΩ το τεστ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ