Τα συγκινητικά λόγια του Γιάννη Κότσιρα για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

 Στο People και τη Γεωργία Χαλκιά έδωσε συνέντευξη ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος μίλησε και για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Αλλάζοντας θέμα, πώς ένιωσες που τρεις μήνες ύστερα από τον άδικο χαμό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κυκλοφόρησαν τα νέα του τραγούδια;

«Ήρθε ο φίλος μου να ακούσουμε τα νέα του τραγούδια» έγραψα. Αυτό το κάναμε πάντα με τον Λαυρέντη. Συναντιόμασταν και τα ακούγαμε μαζί. Η παρουσία του CD πάνω στον πάγκο της κουζίνας ήταν τόσο έντονη, τον ένιωθα να κάθεται δίπλα μου κι έχω θυμό γιατί μας την έκανε πολύ ξαφνικά. Όμως, είναι θυμός αγάπης. Μου λείπει τρομερά.

Ήταν πραγματικός επαναστάτης της μουσικής, τολμούσε συνεχώς και είχε μια σταθερή ποιότητα. Δεν μπορώ να μιλάω για εκείνον χρησιμοποιώντας το «ήταν», δεν έχω αισθανθεί ακόμα την απώλειά του. Όσο περνά ο καιρός, θα καταλαβαίνουμε εντονότερα πόσο φτωχή είναι η μουσική χωρίς τον Μαχαιρίτσα. Είμαστε τυχεροί που είχε έναν δίσκο σχεδόν τελειωμένο αλλά θεωρώ απελπιστικό το να σκέφτομαι πως δεν θα ξανακούσω νέα τραγούδια του.

Ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου είχε πει χαρακτηριστικά «Θα μπορούσαν να παίζουν επιτυχίες του Λαυρέντη επί τρεις μέρες σε ένα ραδιόφωνο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις σταθμό». Μόνο σε παλιούς λαϊκούς συναντούσες κάτι τέτοιο. Εκτός σκηνής ήταν αυστηρός και αγαπησιάρης ταυτόχρονα. Εκεί που τον έκανες να αγριεύει, τον έπαιρνες μια αγκαλιά και τα ξεχνούσε όλα. Το σίγουρο είναι πως θα έχω ωραίες ιστορίες να αφηγούμαι στα παιδιά μου.

Το 2019 είχαμε αρκετές απώλειες ιδιαίτερα αξιόλογων ανθρώπων…

Είναι άδικες τέτοιες απώλειες. Μένουμε τόσο μόνοι μας και λίγοι. Φεύγει ένα κομμάτι το οποίο κρατούσε ένα ευαίσθητο σημείο του καθαρού ελληνικού πολιτισμού ψηλά και γιγαντώνεται ένα κομμάτι που προέρχεται εξ Ανατολών και με προβληματίζει. Αισθάνομαι ότι έχουμε παραγκωνιστεί και βρισκόμαστε στη γωνία από φτώχεια.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ