Ιταλία: Πέρασε ο προϋπολογισμός Κόντε – Δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε σήμερα το απόγευμα από την ιταλική βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, συνδεδεμένη με την οριστική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020. Τριακόσιοι τριάντα τέσσερις βουλευτές ψήφισαν υπέρ, διακόσιοι τριάντα δυο κατά, ενώ τέσσερις επέλεξαν την αποχή.

Στα κύρια σημεία του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση των κρατήσεων για τους χαμηλόμισθους, η αναβολή της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά.

Μετά από διαμαρτυρίες των παραγωγών, περιορίσθηκαν σημαντικά οι νέοι φόροι επί των πλαστικών αντικειμένων και των αναψυκτικών με ζάχαρη, οι οποίοι θα επιβληθούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. Παράλληλα, σε ότι αφορά τα λαχεία, το ιταλικό δημόσιο αυξάνει στο 20% των φόρο που θα εισπράττει από κέρδη άνω των πεντακοσίων ευρώ, ενώ για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια θα επιβάλλεται ο ίδιος φόρος, ο οποίος θα ισχύει, όμως, από διακόσια ευρώ και πάνω.

Τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό η νομιμοποίηση των προϊόντων που περιέχουν χαμηλό ποσοστό κάνναβης, το οποίο δεν ξεπερνά το 0,5% ούτε η υιοθέτηση του «φόρου Τόμπιν» επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ξεπερασθούν εντάσεις και διαφορές που έχουν προκύψει ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και στο νέο, μικρό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του προοδευτικού πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι.

Η δεξιά και κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τέλος, καταδίκασε την σύνδεση της έγκρισης του προϋπολογισμού με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και πολλά στελέχη της δήλωσαν βέβαια ότι την ερχόμενη ‘Ανοιξη πρόκειται να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές

Τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο έρχονται συχνά σε σύγκρουση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι. Στην φάση αυτή ζητούν να μπορεί να επιστρέφει η διαχείριση των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων έστω και προσωρινά στο κράτος. Αλλά οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν να δείχνουν να έχουν ακόμη πεισθεί.

Η όλη αστάθεια παράλληλα αυξάνεται και λόγω του Ματέο Σαλβίνι: Τον Ιανουάριο η Γερουσία της Ρώμης θα πρέπει να αποφασίσει αν ο γραμματέας της Λέγκα θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 133 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για τους διασωθέντες που ο Σαλβίνι ανάγκασε -τον περασμένο Ιούλιο- να παραμείνουν πέντε ημέρες στην θάλασσα πάνω στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι μέχρι να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανακατανομή τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πολιτικά δεδομένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των γερουσιαστών είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο και ο Σαλβίνι άρχισε να δηλώνει ότι «δεν προσπαθούν να δικάσουν τον ίδιο, αλλά όλους τους ιταλούς πολίτες».

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να στηθούν το 2020 και πάλι οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τη Λέγκα και την υπόλοιπη δεξιά παράταξη να συγκεντρώνει το 49% της πρόθεσης ψήφου.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ