Eπτά κίνδυνοι από τα υψηλά τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη στο αίμα. Τα περισσότερα λιπαρά τρόφιμα είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων. Οταν τρώμε πάρα πολλές θερμίδες, οι επιπλέον απ’ αυτές μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια.

Αυτά τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρά μας. Τα τριγλυκερίδια μετρώνται με ένα προφίλ λιπιδίων. Ενα πολύ υψηλό επίπεδο είναι τα 500 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl) ή περισσότερο.

Γιατί μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή

Αν έχετε πολύ υψηλά τριγλυκερίδια, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα φαρμακευτική αγωγή, επειδή το επίπεδο αυτό είναι επικίνδυνο. Πολύ υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν εναπόθεση λίπους στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Οι καταθέσεις αυτές μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και το πάγκρεας. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τριγλυκερίδια και παγκρεατίτιδα

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο στο επάνω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Παράγει πεπτικά υγρά που απαιτούνται για την απορρόφηση των τροφών. Πολύ υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του παγκρέατος. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, εμετό και πυρετό. Αν τα πεπτικά υγρά διαρρεύσουν έξω από το πάγκρεας, μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του ανθρώπου. Η θεραπεία περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, τις αλλαγές της διατροφής και την αποφυγή του αλκοόλ.

Τριγλυκερίδια και διαβήτης τύπου 2

Πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν μέρος μιας κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο λίπος της κοιλιάς, χαμηλά επίπεδα της HDL («καλή» χοληστερόλη) και υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συνδυασμένα τα υψηλά τριγλυκερίδια με οποιεσδήποτε δύο από τις άλλες προαναφερόμενες καταστάσεις αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά πέντε φορές.

Τριγλυκερίδια και καρδιακές παθήσεις

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και άλλες δύο συνθήκες του μεταβολικού συνδρόμου διπλασιάζουν επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Οι νεαροί ενήλικες με πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, διατρέχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, απ’ ό,τι στα άτομα με ελαφρώς αυξημένα τριγλυκερίδια. Η μεγάλη ποσότητα των λιπών στο αίμα, συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο στους μύες της καρδιάς.

Τριγλυκερίδια και εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από τη μειωμένη παροχή αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα τριγλυκερίδια επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι για τις ηλικιωμένες γυναίκες, τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι ο Νο 1 παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τριγλυκερίδια και συκώτι

Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ είναι η πιο κοινή αιτία της χρόνιας ηπατικής νόσου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές του ήπατος, καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Στην μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος περισσότερο από το 10% του ήπατος έχει αντικατασταθεί από λίπος. Οι πιο κοινές αιτίες για μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα υψηλά τριγλυκεριδίων.

Τριγλυκερίδια και πόδια

Πάρα πολύ λίπος στο αίμα προκαλεί το σχηματισμό καταθέσεων στις αρτηρίες που καταλήγουν στα κάτω άκρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερική αρτηριακή νόσο. Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στα πόδια ειδικά κατά το περπάτημα. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στα πόδια. Το μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τριγλυκεριδίων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για περιφερική αρτηριακή νόσο.

Τριγλυκερίδια και άνοια

Η άνοια σημαίνει απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συμπεριφορά. Η ηλικία είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την άνοια, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα υψηλά τριγλυκερίδια. Ερευνα έχει δείξει ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του εγκεφάλου και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ