Eγκεφαλικό ανεύρυσμα: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου
Eνα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, είναι μια διογκωμένη, αδύναμη περιοχή στο τοίχωμα μιας αρτηρίας που προμηθεύει με αίμα τον εγκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ανεύρυσμα δεν προκαλεί σύμπτωμα και περνά απαρατήρητο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται ρήξη ανευρύσματος του εγκεφάλου που ελευθερώνει αίμα στο κρανίο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οταν υπάρξει ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου το αποτέλεσμα ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας, μπορεί να επέλθει εγκεφαλική βλάβη ή θάνατος.
Η πιο συχνή θέση για τα ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται κύκλος του Willis.
Τι προκαλεί ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο;
Ενα άτομο μπορεί να κληρονομήσει την τάση σχηματισμού ανευρυσμάτων, ενώ τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν εξαιτίας της σκλήρυνσης των αρτηριών και της γήρανσης. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε ανευρύσματα, ενώ κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν.
Οι παρακάτω παράγοντες κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε κίνδυνο ανευρύσματος, ενώ αν έχετε ήδη ένα ανεύρυσμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ρήξη:
Οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ανεύρυσμα, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Προηγούμενο ανεύρυσμα. Οι άνθρωποι που είχαν ήδη ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κι άλλο.
Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ή να υποστούν μια υπαραχνοειδή αιμορραγία.
Υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Κάπνισμα. Εκτός του ότι είναι μια αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης, η χρήση των τσιγάρων μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ανευρύσματος εγκεφάλου ή τις πιθανότητες ρήξης ανευρύσματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και μπορεί να ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια εξετάσεων για μια άλλη, άσχετη κατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις ένα αδιάρρηκτο ανεύρυσμα θα προκαλέσει πρόβλημα πιέζοντας διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.
Οταν συμβεί αυτό, το άτομο μπορεί να υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, θολή όραση, αλλαγές στην ομιλία, πόνο στον αυχένα, ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου επηρεάζεται και πόσο σοβαρό είναι το ανεύρυσμα.
Τα συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου συχνά έρχονται ξαφνικά. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή τα παρατηρήσετε σε κάποιον φίλο ή συγγενή σας καλέστε αμέσως το γιατρό.
• Ενας ξαφνικός πονοκέφαλος που είναι διαφορετικός από τους πονοκεφάλους που είχατε στο παρελθόν
• Πόνος στον αυχένα
• Ναυτία και εμετός
• Ευαισθησία στο φως
• Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
• Κρίση επιληψίας
Πώς εντοπίζεται ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Επειδή τα αδιάρρηκτα ανευρύσματα εγκεφάλου συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, πολλά απ’ αυτά ανακαλύπτονται σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για μια διαφορετική κατάσταση.
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, μπορεί να ζητήσει να κάνετε τις παρακάτω εξετάσεις:
Αξονική τομογραφία (CT). Μια αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια οσφυονωτιαία παρακέντηση αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε μια ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος με υπαραχνοειδή αιμορραγία.
Αξονική αγγειογραφία (CTA). Είναι μια πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης των αιμοφόρων αγγείων, απ’ ό,τι μια τυπική αξονική τομογραφία. Η αξονική αγγειογραφία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό της σάρωσης του αξονικού τομογράφου, ειδικές τεχνικές υπολογιστή και σκιαγραφικό υγρό που εγχέεται εντός του αίματος για να παράγει εικόνες των αιμοφόρων αγγείων.
Μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Παρόμοια με την αξονική αγγειογραφία, η μαγνητική αγγειογραφία χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και παλμούς της ενέργειας των ραδιοκυμάτων για να παρέχει εικόνες των αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό του σώματος. Οπως και με την αξονική ή την εγκεφαλική αγγειογραφία, μια χρωστική ουσία χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να δείχνουν σε πιο κοντινή απόσταση.
Εγκεφαλική αγγειογραφία. Κατά τη διάρκεια αυτής της ακτινογραφίας, ένας καθετήρας εισάγεται μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα ή στο βραχίονα και κινείται προς τα επάνω μέσω του αγγείου προς τον εγκέφαλο. Μια χρωστική ουσία εγχέεται μέσα στην εγκεφαλική αρτηρία. Οπως και στις άλλες εξετάσεις, η χρωστική στην αρτηρία επιτρέπει να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανευρυσμάτων που φαίνονται στην ακτινογραφία. Αν και αυτή η εξέταση είναι πιο επεμβατική και ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υπόλοιπες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε εξαιρετικά μικρά (λιγότερο από 5 mm) ανευρύσματα εγκεφάλου.