Δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» και αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες, που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται οποιαδήποτε μορφής βία , είτε πρόκειται για σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική κ.λπ..  Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Δυστυχώς στις μέρες μας οι έρευνες και οι στατιστικές είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές. Η άσκηση της έμφυλης βίας φαίνεται να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί

– το 1/3 των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους (ενδοοικογενειακή βία),

-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού (βία στην κοινωνία),

– περίπου το 40% με 50% των εργαζομένων γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Συμπέρασμα: Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Η διεθνής αναγνώριση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών ως εγκλήματος και  παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο είναι εδραιωμένο στη διάκριση με βάση το φύλο, καθιστά όλο και πιο αναγκαίο και επίκαιρο το έργο του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας,  το οποίο φροντίζει για την πρόληψη, την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, αλλά και την άμεση αποκατάσταση των έμφυλων διακρίσεων γενικότερα.

 Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας παρέχει τις εξής υπηρεσίες: 

-Εξειδικευμένη Πληροφόρηση και Ενημέρωση σε θέματα έμφυλης βίας και ισότητας σχέσεων τόσο των δυνητικά ωφελούμενων γυναικών όσο και τρίτων προσώπων

-Ψυχολογική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και των διαπροσωπικών σχέσεων, εκπαίδευση στην διεκδικητική επικοινωνία, διαχείριση άγχους και συναισθηματικών δυσκολιών, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)

-Κοινωνική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην ανάπτυξη της αυτονομίας και αυτεπάρκειας, αναγνώριση συναισθηματικών δυσκολιών, αντιμετώπιση κοινωνικών και πρακτικών ζητημάτων, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)

-Εργασιακή στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην αναγνώριση των ταλέντων και των δεξιοτήτων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την προώθηση στην απασχόληση/επιχειρηματικότητα, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, κινητοποίηση, κλπ.)

-Νομική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (ενημέρωση για τους ισχύοντες νόμους και τα έννομα δικαιώματα των γυναικών, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)

-Διασύνδεση και δράσεις Δικτύωσης με Φορείς και Υπηρεσίες

-Παραπομπή σε Φορείς και Υπηρεσίες

-Παραπομπή σε Ξενώνες Φιλοξενίας

-Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΣΥΜ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), με την ανάρτηση πανό, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για την Ημέρα αυτή, στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου της Καλαμάτας, από τις 23/11/2019 έως και τις 25/11/2019.

Επιπλέον, την 25η Νοεμβρίου, θα φωταγωγηθεί το κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού πάνω στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων. Το Κέντρο, ως Υπηρεσία Πρώτης Γραμμής, καλεί όλες και όλους προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Καλαμάτας,
Κατσίποδα Βασιλική-Σοφία (κοινωνιολόγος)
Στρατάκου Μαρία (κοινωνική λειτουργός)
Μιχαλοπούλου Δήμητρα (ψυχολόγος).

Η πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
Οδός Περρωτού και Μαντίκλου
Τηλ. 27210 99225, 99212, 99222
Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 16:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή
Σελίδα facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ