Tι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών ή οίδημα, έχει πολλές αιτίες. Μερικές φορές αυτές είναι ήπιες ασθένειες ή καταστάσεις, αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η κατακράτηση μπορεί να υποδηλώνει σοβαρές ασθένειες.

Η κατακράτηση υγρού μπορεί να εκφραστεί με πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια, τους καρπούς, και τα χέρια ή καταστάσεις όπως ο ασκίτης, που είναι η παρουσία πορώδους υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κάτω μέρος της κοιλιάς). Δεδομένου ότι η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας, η επίσκεψη σε γιατρό για να βρεθεί η αιτία, είναι απαραίτητη.

Μία από τις πιο συχνές αιτίες της κατακράτησης υγρών είναι και η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη και αφορά την παρουσία του αλατιού στη διατροφή. Πάρα πολύ αλάτι στη διατροφή έστω και περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσει σύντομα επεισόδια κατακράτησης υγρού. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μείωση της περιεκτικότητας νατρίου στη διατροφή σας. Δεν θα πρέπει να μειώσετε εντελώς το νάτριο, αλλά θα πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψή του σε μικρές ποσότητες, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αλάτι είναι ένας φυσικός τρόπος να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει το νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα, γι’ αυτό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη διατροφή σας, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρησή του.

Θα πρέπει, επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο, που αποτελεί άλλη μια συχνή αιτία κατακράτησης υγρών, μέσω των ηλιακών εγκαυμάτων. Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού και φουσκάλες. Είναι πολύ λογικό να προστατεύετε το δέρμα σας από το ηλιακό έγκαυμα σε κάθε περίπτωση, εφόσον η βλάβη από τον ήλιο στο δέρμα, εκτός από την κατακράτηση υγρών, συνδέεται και με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος. Τα εγκαύματα οποιουδήποτε είδους, είτε από τον ήλιο, είτε από άλλες πηγές, μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, επειδή το σώμα εκκρίνει τις τοξίνες σε υψηλό ποσοστό. Αυτό επιβαρύνει τα νεφρά, προκαλώντας αποθήκευση νερού σε άλλες περιοχές του σώματος. Ειδικά τα εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού μπορεί να προκαλέσουν μικρή κατακράτηση υγρών και όταν αυτά τα εγκαύματα είναι εκτενή, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό οίδημα.

Η κακή διατροφή ή η ανικανότητα να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση νερού. Πολύ λίγη λευκωματίνη (αλβουμίνη) στο αίμα, που είναι μία από τις κύριες πρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος είναι ένας άλλος αιτιώδης παράγοντας. Η μειωμένη λευκωματίνη συνήθως υποδηλώνει ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών ή μπορεί να υποδεικνύει νεφροπάθεια. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία των νεφρών και υψηλότερο ποσοστό κατακράτησης υγρών.

Κάθε νόσος των νεφρών, του ήπατος, ή της καρδιάς, εν μέρει εκφράζεται από κατακράτηση υγρών. Μερικά φάρμακα, επίσης, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση. Αυτά περιλαμβάνουν τα στεροειδή, μερικά φάρμακα για την πίεση του αίματος, τα οιστρογόνα, τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και τα φάρμακα για τον διαβήτη που ονομάζονται θειαζολιδινεδιόνες.

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία κατακράτησης υγρών είναι η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών, πριν από την περίοδο της γυναίκας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ελαφρά διόγκωση και πολλές γυναίκες δίνουν μάχη με την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια του προ-εμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αν και τα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, ενδέχεται να χειροτερέψουν την κατακράτηση υγρών.

Οταν η αιτία της κατακράτησης υγρών είναι καλοήθης, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να ανακουφίσουν αυτή την κατάσταση. Η μείωση της διατροφικής πρόσληψης αλατιού, η τακτική άσκηση και η προσπάθεια να μείνει κανείς δραστήριος, η ανύψωση των άκρων πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο που προκαλείται από την κατακράτηση νερού.

Οταν θελήσετε να ξεκουράσετε τα πόδια σας, βεβαιωθείτε πως βρίσκονται πάνω από το ύψος της καρδιάς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας, αφού τοποθετήσετε μερικά μαξιλάρια γύρω σας. Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για άλλες μεθόδους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της κατακράτησης υγρών και την αντιμετώπιση τυχόν βαθύτερων αιτιών.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ