ΧΑΠ: Διατηρήστε υψηλή ποιότητα αέρα στο σπίτι

Αν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ή φροντίζετε κάποιον άνθρωπο που έχει, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και η αναπνευστική ανεπάρκεια τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία.

indoor-air-

H ποιότητα του αέρα στο σπίτι

Σύμφωνα με έρευνες, η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας μπορεί να είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζετε. Υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα και ερεθιστικές ουσίες στον αέρα που μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Το να αποφύγετε τις εξάρσεις είναι ζωτικής σημασίας, αφού η επιδείνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των πνευμόνων που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονες.

Αν και δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μόλυνση εντελώς, μπορείτε αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης και να διαχειριστείτε σωστά την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

smoking

Καπνός

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ και ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σοβαρή ερεθιστική ουσία. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με την εγκατάλειψη της συνήθειας του καπνίσματος. Αυτό ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον καπνιστή ζει μαζί σας, καθώς το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Το σπίτι σας πρέπει να είναι μια ζώνη ελεύθερη από καπνό. Ζητήστε από όλα τα μέλη της οικογένειάς σας που καπνίζουν, αν δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, τουλάχιστον να καπνίζουν έξω από το σπίτι.

indoor-air-quality

Nερό

Η μούχλα και τα βακτηρίδια αναπτύσσονται σε υγρές συνθήκες και μπορεί να επιδεινώσουν την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Το στάσιμο νερό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξή της. Αερίστε καλά το μπάνιο και την κουζίνα σας και διορθώστε τυχόν διαρροές ή βρύσες που στάζουν.

humidity

Υγρασία

Κρατήστε την υγρασία έξω από το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κρατήσετε εκτός τον υγρό αέρα, τη βροχή και τα υπόγεια ύδατα. Εγκαταστήστε έναν αφυγραντήρα εάν είναι απαραίτητο. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τον αφυγραντήρα τακτικά για να αποφευχθεί η συσσώρευση ιωδίου, μούχλας και βακτηριδίων.

water-heater

Συσκευές

Βεβαιωθείτε ότι τυχόν συσκευές αερίου, θερμοσίφωνες ή το στεγνωτήριο στο σπίτι σας συνδέονται με μια διέξοδο στην ύπαιθρο. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξάτμισης στο μπάνιο και την κουζίνα σας. Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα κοντά στο σημείο όπου κοιμάστε και φροντίστε οι νέες συσκευές αερίου να εγκαθίστανται από αναγνωρισμένο και εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών. Ολες οι συσκευές αερίου θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο από εξειδικευμένο τεχνικό συνεργείο.

radon

Ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι ένα αόρατο φυσικό αέριο που προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Χρησιμοποιήστε ένα τεστ στο σπίτι σας για να ελέγξετε αν έχει ραδόνιο και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Τα επίπεδα του ραδονίου στο σπίτι σας μπορούν να αντιμετωπιστούν.

household

Οικιακά προϊόντα

Οι χημικές ουσίες σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως τα είδη καθαρισμού, τα προϊόντα καλλωπισμού και βαφής, φυτοφάρμακα και αποσμητικά χώρου, μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες. Επιλέξτε τα προϊόντα που έχουν χαμηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων, ελέγχοντας τις ετικέτες προσεκτικά. Οταν χρησιμοποιείτε προϊόντα οικιακής χρήσης, κρατήστε την περιοχή καλά αεριζόμενη ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Ακόμα καλύτερα δοκιμάστε φυσικές θεραπείες καθαρισμού, όπως μαγειρική σόδα, χυμό λεμονιού, ξύδι και όλα όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν και να απολυμάνουν με φυσικό τρόπο, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά αποσμητικά χώρου και κεριά. Αν οι οσμές είναι πρόβλημα, εντοπίστε την πηγή και στη συνέχεια καθαρίστε και αερίστε την περιοχή.

pet-dander0

Τρίχωμα κατοικιδίων ζώων

Τα σωματίδια της γούνας και του δέρματος των κατοικιδίων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα κατοικίδια ζώα με εξαίρεση τα ψάρια. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι να τα κρατήσετε έξω από το σπίτι. Αν έχετε κατοικίδια μπορείτε να περιορίσετε τα επίπεδα της σκόνης που προκαλείται από τα ζώα με την ηλεκτρική σκούπα, σκουπίζοντας τακτικά τα χαλιά και κρατώντας τα έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Ακάρεα σκόνης και άλλα παράσιτα

Τα ακάρεα σκόνης που βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτα αναπαράγονται γρήγορα στις υγρές και θερμές συνθήκες και τα κλινοσκεπάσματα είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής τους. Καθαρίζετε συχνά τα σκεπάσματα και σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ εξετάστε και την χρήση προστατευτικών στρώματος και μαξιλαριών, ώστε να τα κρατήσετε μακριά σας. Χρησιμοποιήστε παγίδες για τον έλεγχο των άλλων οικιακών παρασίτων όπως οι κατσαρίδες που μπορεί να ερεθίσουν την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αποτρέψτε την εισβολή τους στο σπίτι καλύπτοντας τα σκουπίδια και καθαρίζοντας τακτικά το χώρο όπου αποθηκεύετε τα τρόφιμα.

air-qual

Κάνοντας τη ζωή ευκολότερη

Το να είστε σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε μια μόλυνση στο στήθος είναι από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε αν πάσχετε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Διαχειριστείτε σωστά την ενέργειά σας και αναπτύξτε στρατηγικές για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη μέσα στο σπίτι σας. Ανεβείτε τις σκάλες σαν μια εύκολη μορφή άσκησης, αλλά από την άλλη συγκεντρώστε σε ένα σημείο τα πράγματά σας για να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ετσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια για άλλες δραστηριότητες που προκύπτουν στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, να είστε προετοιμασμένοι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κρατήστε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων, γιατρού, καταλόγους φαρμάκων που παίρνετε, πρόχειρους ώστε να μπορείτε να καλέσετε γρήγορα βοήθεια, αν παραστεί ανάγκη.

visitors

Επισκέπτες

Ζητήστε από τους επισκέπτες σας να αποφεύγουν να έρχονται σπίτι σας αν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή οποιονδήποτε άλλο ιό ή μόλυνση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υγεία σας. Αν οι επισκέπτες σας θέλουν να καπνίσουν, βεβαιωθείτε ότι θα το κάνουν έξω από το σπίτι, μακριά από τις περιοχές εξαερισμού.

Chairs

Καθίστε

Τοποθετήστε καρέκλες σε στρατηγικά σημεία γύρω από το σπίτι σας ώστε να μπορείτε να καθίσετε και να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας, είτε πρόκειται για προετοιμασία φαγητού, είτε για καλλωπισμό, ή ακόμα και για το βούρτσισμα των δοντιών σας.

bedroom-m

Υπνος

Κάνετε το υπνοδωμάτιό σας ένα μέρος για ξεκούραση. Διατηρήστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πάτε για ύπνο, θα χαλαρώσετε και θα ξεκουραστείτε. Για να διατηρηθείτε ζεστοί επιλέξτε ένα πάπλωμα μόνο και όχι ένα συνδυασμό από σεντόνια και κουβέρτες. Εγκαταστήστε ένα κομοδίνο με φως και τοποθετήστε επάνω την συσκευή εισπνοής, το κινητό τηλέφωνο και τους σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων.

home-air-quality

Συναισθηματική Υποστήριξη

Η διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να περνάτε περισσότερο χρόνο στο σπίτι σας. Διαχειριστείτε τη ΧΑΠ καλύτερα, κάνοντας το σπίτι σας ένα μέρος όπου μπορείτε να νοιώσετε χαλαροί, άνετοι και ευτυχισμένοι. Προμηθευτείτε με βιβλία, ταινίες, περιοδικά για να περνάτε ευχάριστα τον χρόνο σας και να τραβήξετε το μυαλό σας μακριά από την ανησυχία και το άγχος. Η μουσική επίσης μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σας. Ακονίστε το μυαλό σας, λύστε ένα σταυρόλεξο, διαβάστε για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει. Γενικά επιλέξτε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας κάνει να ξεφεύγετε από το πρόβλημα και να αισθάνεστε ωραία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ