Τι λένε τα ούρα σας για την υγεία σας

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι αστείο, αλλά είναι πολύ σημαντικό: Θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά τα ούρα σας. Τα ούρα σας λένε πολλά για την υγεία σας και τη διατροφή που ακολουθείτε.

Το χρώμα των ούρων αποκαλύπτει εάν είστε αρκετά ενυδατωμένοι, ποια είδη τροφίμων τρώτε, αν έχετε κάποια λοίμωξη και αν παίρνετε φάρμακα ή βιταμίνες.

Το χρώμα των ούρων σας λέει πολλά. Τα ούρα ενός υγιούς ατόμου είναι συνήθως κίτρινα, σχεδόν καθαρά έως ανοιχτά κίτρινα. Τα ούρα σας είναι κίτρινα, λόγω τoυ ουροχρώματος, μιας χρωστικής ουσίας που κάνει κίτρινα τα ούρα.

Τα ούρα σας μεταφέρουν αυτά τα ουροχρώματα. Οταν αραιωθούν με νερό τα ούρα σας μετατρέπονται σε ένα καθαρό ή ανοιχτό κίτρινο (που σημαίνει ότι είστε ενυδατωμένοι). Οσο πιο σκούρα είναι τα ούρα σας, τόσο περισσότερο πρέπει να ενυδατωθείτε. Γι’ αυτό αρχίστε να πίνετε νερό.

Αν τα ούρα σας είναι θολά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια φωσφορικά στα ούρα σας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά. Αν τα ούρα σας είναι συνεχώς θολά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια λοίμωξη. Αν το θολό χρώμα γίνεται χειρότερο και αισθάνεστε κάψιμο θα πρέπει να δείτε κάποιον γιατρό.

Αν τα ούρα σας είναι μπλε-πράσινα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζετε φάρμακα ή βιταμίνες. Εάν δεν παίρνετε φάρμακα ή βιταμίνες, δείτε έναν γιατρό.

Αν τα ούρα σας έχουν χρώμα φθορίζον κίτρινο ή πορτοκαλί, μπορεί να σημαίνει ότι είχατε πολλή βιταμίνη C, καρότα, παντζάρια, ή οποιαδήποτε τρόφιμα που είναι πορτοκαλί. Μερικά φάρμακα επίσης μπορεί να δώσουν πορτοκαλί χρώμα στα ούρα σας. Αν τα ούρα σας είναι σκούρα πορτοκαλί ή καφέ, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε χολή στα ούρα σας. Αν δεν έχετε λάβει βιταμίνη C ή τρόφιμα με πορτοκαλί χρώμα, μπορεί να πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Αν τα ούρα σας είναι καφέ, μπορεί να αποκαλύπτουν ότι είχατε φασόλια, ραβέντι, ή έχετε πιει φάρμακα. Τα καφέ ούρα μπορεί να υποδηλώνουν, επίσης, προβλήματα στο συκώτι. Δείτε έναν γιατρό.

Αν τα ούρα σας είναι δύσοσμα… Η αλήθεια είναι πως αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα ούρα έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την καλύτερη μυρωδιά. Ωστόσο, μπορείτε σίγουρα να καταλάβετε τη διαφορά, όταν υπάρχει μια αποκρουστική μυρωδιά. Συνήθως ο καφές ή τα σπαράγγια αλλάζουν τη μυρωδιά των ούρων σας. Αν δεν είχατε πιει καφέ ή δεν έχετε φάει σπαράγγια, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε  έναν γιατρό.

Αν τα ούρα σας είναι ροζ ή κόκκινα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είχατε φάει βατόμουρα, ραβέντι, ή οποιοδήποτε κοκκινωπό τρόφιμο. Και πάλι, τα φάρμακα μπορεί να είναι ο λόγος που τα ούρα σας αλλάζουν χρώμα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει αίμα στα ούρα σας, είτε από έντονη άσκηση, είτε από λοίμωξη. Αν δεν δείτε να  ξεκαθαρίζουν μέσα σε 24 ώρες, να δείτε έναν γιατρό.

Τα ούρα λοιπόν μπορούν να πουν πολλά πράγματα για την υγεία μας. Γι’ αυτό πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό, να τρώμε σωστά και να δίνουμε προσοχή στο χρώμα τους.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ