Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Εάν έχετε μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν συμπτώματα της πάθησης, ακόμη και αν η αρτηριακή σας πίεση είναι εξαιρετικά υψηλή.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και αν η αρτηριακή πίεση φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται πονοκεφάλους ή να παρουσιάσει περισσότερες ρινορραγίες από το κανονικό.
Ομως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υπάρχουν συμπτώματα υπέρτασης, γι’ αυτό εξάλλου και η υπέρταση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος».
Εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εντοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατάσταση μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά και άλλα μέρη του σώματος.
Για μερικούς ανθρώπους, χρειάζεται να γίνει διάγνωση με στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια, για να διαπιστώσουν ότι έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς διαγιγνώσκεται η υψηλή αρτηριακή πίεση
Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να το ελέγξετε. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση και μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού σας ή στο σπίτι σας.
Προετοιμασία για τη δοκιμή:
• Αποφύγετε να πιείτε καφέ ή να καπνίσετε τσιγάρα για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.
• Πηγαίνετε στο μπάνιο πριν από τη μέτρηση.
• Καθίστε για πέντε λεπτά πριν τη μέτρηση.
Ενας μετρητής, ένα στηθοσκόπιο και μια περιχειρίδα αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιούνται συνήθως για να μετρήσουν την αρτηριακή σας πίεση.
Ενώ κάθεστε, ο γιατρός θα τυλίξει ένα φουσκωτό μανίκι γύρω από το βραχίονά σας και θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση χρησιμοποιώντας μετρητή πίεσης. Κατά τη διάρκεια της μέτρησης αποφύγετε να μετακινήσετε το βραχίονά σας.
Επειδή η αρτηριακή πίεση ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει να γίνουν δύο έως τρεις μετρήσεις της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιβεβαιώσει αν είναι ή όχι ανεβασμένη.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση και στα δύο χέρια για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια διαφορά.
Οι μετρήσεις της πίεσης του αίματος περιλαμβάνουν δύο αριθμούς, σε χιλιοστά του υδραργύρου (mmHg). Ο πρώτος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας κτυπά (συστέλλεται) και ονομάζεται συστολική πίεση. Ο δεύτερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας μεταξύ των κτύπων (όταν η καρδιά σας χαλαρώνει και γεμίζει με αίμα) και ονομάζεται διαστολική πίεση.
Το πιεσόμετρο πρέπει να δείχνει ακριβώς 0 πριν χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να φουσκώσει μέχρι τα 200-220 mmHg και να ξεφουσκώσει αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα). Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι. Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης εμπίπτουν στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες:
Κανονική αρτηριακή πίεση: Η πίεση του αίματος κάτω από 120/80 mmHg θεωρείται φυσιολογική. Μόλις φτάσετε σε αυτό το εύρος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται.
Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Oταν οι μετρήσεις συνεχώς κυμαίνονται από 120 έως 129 mmHg συστολική και λιγότερο από 80 mmHg διαστολική, η πίεση ονομάζεται αυξημένη. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τον έλεγχό της, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης.
Υπέρταση – Στάδιο 1: Αυτό συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση κυμαίνεται σταθερά από 130 έως 139 mmHg συστολική ή 80 έως 89 mmHg διαστολική. Οι ασθενείς που έχουν υπέρταση σταδίου 1 πιθανότατα λαμβάνουν συστάσεις για τροποποίηση του τρόπου ζωής τους, προκειμένου να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να εξεταστεί με βάση τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Υπέρταση – Στάδιο 2: Αυτό συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά 140/90 mmHg ή μεγαλύτερη. Σε αυτό το στάδιο, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Υπερτασική Κρίση: Πρόκειται για μια εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Αν έχετε ένδειξη πίεσης αίματος 180/120 mmHg, περιμένετε πέντε λεπτά και μετρήστε ξανά. Αν είναι σταθερά τόσο υψηλή επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από 180/120 mmHg και αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στην πλάτη, μούδιασμα και αδυναμία, αλλαγή όρασης και δυσκολία στην ομιλία, μπορεί να έχετε βλάβη οργάνων, οπότε πρέπει να καλέσετε το ΕΚΑΒ.
Τι άλλα τεστ χρειάζονται
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει τις ακόλουθες εξετάσεις για να ελέγξει για περισσότερες ενδείξεις καρδιακών παθήσεων:
• Τεστ ούρων
• Εξετάσεις αίματος
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα
• Τεστ χοληστερόλης
Mετρήστε την αρτηριακή σας πίεση μόνοι σας
Για να έχετε ακριβέστερες αναγνώσεις της αρτηριακής σας πίεσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να καταγράψετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και στη δουλειά με τη δική σας συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, το γνωστό πιεσόμετρο.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η θεραπεία λειτουργεί ή εάν η κατάστασή σας επιδεινώνεται.
Πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση, μην καπνίζετε, μην πίνετε ποτά με καφεΐνη και μην ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση. Ξεκουραστείτε για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν από τις μετρήσεις και καθίστε σταθερά με την πλάτη σας ευθεία και υποστηριζόμενη. Τα πόδια πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα και όχι σταυροπόδι. Ο βραχίονάς σας θα πρέπει επίσης να στηρίζεται σε μια επίπεδη επιφάνεια όπως ένα τραπέζι με το πάνω μέρος του στο ύψος της καρδιάς.
Ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευή μέτρησης. Κάντε τη μέτρηση την ίδια ώρα κάθε ημέρα, μετρήστε την πίεσή σας δύο ή τρεις φορές ημερησίως και καταγράψτε τα αποτελέσματα.
Τέλος, φροντίστε να μην κάνετε τις μετρήσεις πάνω από τα ρούχα.