Στα περσινά επίπεδα οι φετινές τιμές του χριστουγεννιάτικου έλατου

Στα «πόστα» τους, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα βρίσκονται από τις 30 Νοεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, οι οποίοι διαθέτουν στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών,

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, δήλωσε ότι οι τιμές των ελάτων θα μείνουν και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σταθερές και «θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα» – τα τελευταία χρόνια είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε, «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη νύμφη του Βορρά τόσο ευρέως».

Βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα “παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους».

Όπως επισήμανε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του.

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης – υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 22.000 έλατα – εξέφρασε την ελπίδα του «να πουλήσουμε φέτος πάνω από 25.000. Είναι ένας εφικτός στόχος, αφού δεν μιλάω για την περίοδο, προ δεκαετίας όταν οι πολίτες αγόραζαν περισσότερα δέντρα σε ποσοστό 50%, ούτε για εκείνη που στα ελληνικά σπίτια δέσποζαν περισσότερα των 45.000 δέντρων».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ