Πώς να ανακουφιστείτε από την πίεση του αυτιού

Η πίεση του αυτιού μπορεί να είναι η αίσθηση πίεσης που υπάρχει, είτε στο ένα, είτε και στα δύο αυτιά, με αποτέλεσμα η ακοή να είναι ελαφρά μειωμένη. Είναι μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να επιλυθεί από μόνη της.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία, ανάλογα με την αιτία. Οταν προκαλείται από μεταβολές της πίεσης του αέρα, το πρόβλημα μπορεί συνήθως να επιλυθεί με τα μάσημα τσίχλας, με την κατάποση ή με το χασμουρητό. Αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργία ένα αποσυμφορητικό ή αντιισταμινικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει. Για άλλες συνθήκες, όπως οι λοιμώξεις του αυτιού, μπορεί να χρειαστεί μια επίσκεψη στο γιατρό. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πίεση στο αυτί, γι’ αυτό πριν προσπαθήσετε να λύσετε μόνοι σας το πρόβλημα, μπορείτε να περάσετε από το γιατρό να εξετάσει τα αυτιά σας για να δείτε αν υπάρχει μια προφανής λύση.

Μια πολύ συχνή αιτία της πίεσης στο αυτί είναι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση. Όταν οι άνθρωποι αλλάζουν γρήγορα υψόμετρο, τα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν στις ευσταχιανές σάλπιγγες και το αυτί μπορεί να βουλώσει. Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την αίσθηση όταν βρίσκονται σε αεροπλάνα και κάποιοι θα αισθανθούν το ίδιο ακόμα και αν ανέβουν γρήγορα ένα βουνό μέσα σε ένα όχημα. Οι δύτες, επίσης, μπορεί να βιώσουν ακραίο πόνο στο αυτί όταν κατεβαίνουν βαθιά στο νερό.

Για πολλούς ανθρώπους το πρόβλημα επιλύεται αυτόματα όταν επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα ανύψωσης, αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβεί βλάβη στο αυτί. Η κατάσταση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις τσίχλες, την κατάποση ή το χασμουρητό που βοηθούν τις ευσταχιανές σάλπιγγες να ανοίξουν. Η λήψη αποσυμφορητικών ή αντιισταμινικών φαρμάκων πριν από μια ανηφόρα ή κατηφόρα μπορεί επίσης να βοηθήσει, ιδιαίτερα αν είστε κρυωμένοι ή έχετε αλλεργίες. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι αν έχουν κλειστά τα ρουθούνια και εκπνέουν απαλά μέσω της μύτης ή αν γείρουν το κεφάλι τους πίσω και μακριά από την προσβεβλημένη πλευρά θα λύσουν το πρόβλημα. Αν, όμως, ο πόνος συνεχίζεται και δεν επιλύεται, τότε θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στο γιατρό.

Οι λοιμώξεις του μέσου αυτιού μπορεί να δημιουργήσουν πίεση στο αυτί και αυτό μπορεί να απαιτήσει βοήθεια να το διορθώσετε. Τα αντιβιοτικά είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην έχετε λοίμωξη αλλά χρόνια προβλήματα κόλπων ή αλλεργίες που κάνουν τα αυτιά σας να βουλώνουν. Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με αποσυμφορητικά, ρινικές πλύσεις ή αντιισταμινικά που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος που οφείλεται στη συσσώρευση βλέννας ή σε ερεθισμό.

Μερικές φορές η πίεση του αυτιού μπορεί να προκληθεί όταν το αυτί έχει μαζέψει πάρα πολύ κερί. Οταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες πρέπει να προσέχετε. Κανονικά οι γιατροί δεν τις συνιστούν γιατί μπορεί να βουλώσουν περισσότερο το αυτί, αφού έχουν την τάση να σπρώχνουν το κερί προς τα μέσα. Από καιρού εις καιρόν οι άνθρωποι θα σπρώξουν ένα κομμάτι κεριού πάνω στο τύμπανο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα πίεσης ή την αίσθηση ότι δεν μπορούν να ακούσουν από το ένα αυτί. Αλλες φορές ολόκληρο το αυτί βουλώνει με κερί και δημιουργεί επιπλέον πίεση.

Υπάρχουν αρκετά καθαριστικά αυτιών στην αγορά. Συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση ελαίου για να σπάσει το κερί και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός διαλύματος να καθαριστεί το κερί. Τα αυτιά κάποιων ανθρώπων έχουν την τάση να πιάσουν πιο εύκολα κερί απ’ ό,τι άλλων και έτσι θα πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται τον γιατρό. Ο γιατρός με ένα επαγγελματικό εργαλείο μπορεί να αφαιρέσει το κερί από το αυτί.

Μια άλλη πιθανή αιτία της πίεσης του αυτιού είναι ένα οίδημα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Ενας οδοντίατρος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αρθρώσεις, αν και δεν είναι πάντα γνωστό για ποιο λόγο η διόγκωση της άρθρωσης της γνάθου μπορεί να δημιουργεί πίεση στα αυτιά.

Μια πρόσθετη σπάνια αιτία είναι στην πραγματικότητα μια εσφαλμένη ανάπτυξη του οστού του αυτιού. Αυτό ονομάζεται οστεοσκλήρυνση και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει εμβοές και κουδουνίσματα στα αυτιά.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ