Ποιες είναι οι επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στην καρδιά

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερη θυρεοειδική ορμόνη από αυτή που είναι απαραίτητη για τις ανάγκες του σώματος.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκούς πόνους, εύθραυστα νύχια και μαλλιά, κατάθλιψη, πρήξιμο στο πρόσωπο, πόνο στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους και αυξημένη ευαισθησία σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι γιατροί θεραπεύουν τον υποθυρεοειδισμό παρέχοντας στους ασθενείς φάρμακα που στοχεύουν στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων.

Ωστόσο, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την καρδιά με πολλούς αρνητικούς τρόπους.

Περικαρδιακή συλλογή

Η περικαρδιακή συλλογή, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συγκέντρωση υγρού στον σάκο γύρω από την καρδιά, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Η φλεγμονή του περικαρδίου, όπως ονομάζεται αυτός ο σάκος γύρω από την καρδιά, συνήθως προκαλεί περικαρδιακή συλλογή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμβεί λόγω ασθένειας ή τραυματισμού και ασκεί πίεση στην καρδιά. Η καρδιακή λειτουργία μειώνεται και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο. Η θεραπεία μιας περικαρδιακής συλλογής που προκαλείται από τον υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνει θεραπεία για το θυρεοειδή και πιθανώς αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Καρδιομεγαλία

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση της καρδιάς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, όπως ένα πρόβλημα θυρεοειδούς. Μια διευρυμένη καρδιά, που ονομάζεται επίσης καρδιομεγαλία, μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, αλλά όταν παρουσιάζονται συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες, ζάλη, άτυπο καρδιακό ρυθμό, πρήξιμο και βήχα. Οι επιπλοκές από την καρδιομεγαλία γενικά εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας λόγω της διεύρυνσης της αριστερής πλευράς της καρδιάς είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος. Οι γιατροί θεραπεύουν τη καρδιομεγαλία που προκαλείται από υποθυρεοειδισμό, αποκαθιστώντας την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καρδιακή νόσο. Η βλεννίνη, μια ουσία που βρίσκεται στους ιστούς του σώματος, συσσωρεύεται ασυνήθιστα στο σώμα κάποιου με υποθυρεοειδισμό. Η βλεννίνη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εξασθενημένη καρδιά που μπορεί να προκαλέσει τόσο μειωμένο ή αυξημένο καρδιακό ρυθμό, όσο και αίσθημα παλμών της καρδιάς. Οι ενήλικες με σοβαρό υποθυρεοειδισμό και εκείνοι με υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ