Ποιες είναι οι αιτίες του καρδιακού ανευρύσματος

Το καρδιακό ανεύρυσμα είναι ένας γενικός ιατρικός όρος που αναφέρεται σε μια κατάσταση που επηρεάζει περιοχές της καρδιάς, όπως η αορτή, το κοιλιακό τοίχωμα, ή οι κόλποι.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και είναι υπεύθυνη για τη παροχή του οξυγόνου από την καρδιά σε άλλες περιοχές του σώματος. Κατά τη διάρκεια ενός αορτικού ανευρύσματος, το αρτηριακό τοίχωμα διευρύνεται και διογκώνεται προς τα έξω, γεγονός που οδηγεί σε ρήξη και σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία. Το αριστερό κοιλιακό τοίχωμα είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς και το ανεύρυσμα στον τομέα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανώτερη περιοχή της καρδιάς, που αναφέρεται ως κόλποι, είναι επίσης επιρρεπής σε ανεύρυσμα και τα περιστατικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και σοβαρή εσωτερική αιμορραγία όταν διαρρηχθούν. Κάθε καρδιακή περιοχή είναι ευαίσθητη σε ανεύρυσμα για διάφορους λόγους. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, σε καπνιστές και σε άτομα με πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Καρδιακή βλάβη

Συγγενείς, συνεχείς ή ξαφνικές συνθήκες που αποδυναμώνουν την καρδιά μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό ανεύρυσμα. Το κοιλιακό ανεύρυσμα είναι μια κοινή επιπλοκή που προκύπτει από έμφραγμα του μυοκαρδίου, που αναφέρεται επίσης ως καρδιακή προσβολή. Το καρδιακό ανεύρυσμα στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται μετά από βλάβη στην καρδιά που προκαλεί λέπτυνση και ίνωση των τοιχωμάτων κοιλίας. Συγγενείς όροι, που αναφέρονται σε ελαττώματα που υπάρχουν από τη γέννηση, κάνουν το σώμα επιρρεπές σε καρδιακό ανεύρυσμα. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση, οι εγγενείς παθήσεις όπως το σύνδρομο Marfan προκαλούν αδυναμία στο τοίχωμα της αορτής, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και τραυματισμού στην αορτή.

Συσσώρευση πλάκας

Η πλειονότητα των αορτικών ανευρυσμάτων προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η συσσώρευση και σκλήρυνση της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Ουσιαστικά, η πλάκα είναι η συσσώρευση του λίπους που με την πάροδο του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα τα τοιχώματα να σκληρύνουν και να στενέψουν. Αυτό αποδυναμώνει την αορτή, αναγκάζοντας το αίμα να αντληθεί πιο δύσκολα για να φθάσει στις κατάλληλες περιοχές του σώματος. Τελικά, η επιπλέον εργασία που πρέπει κάθε σύστημα να εκτελέσει, λόγω της περίσσειας πλάκας, προκαλεί διόγκωση πέρα από τα φυσιολογικά όρια στα τοιχώματα της αορτής και ακολουθεί η ρήξη.

Αρτηριακή πίεση και τρόπος ζωής

Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση του αίματος για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αρτηριών, που οδηγούν σε διόγκωση και ενδεχόμενη ρήξη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν ελέγχεται είναι ένας πιθανός ένοχος για την πρόκληση καρδιακού ανευρύσματος. Παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση του αίματος, όπως η χρήση καπνού ή αλκοόλ, η διατροφή και το επίπεδο δραστηριότητας, συνδέονται με την πιθανότητα καρδιακού ανευρύσματος, αργότερα στη ζωή ενός ατόμου. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί όχι μόνο να προκαλέσουν άμεσα ζημιά στις αρτηρίες, αλλά ακόμα να συμβάλλουν στην πιθανότητα της αθηροσκλήρωσης που θα προκαλέσει την γρηγορότερη δημιουργία ανευρυσμάτων.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ