Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του λεμφώματος

Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος του λεμφικού συστήματος. Ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, το λεμφικό σύστημα παρακολουθεί ολόκληρο το σώμα για τυχόν εισβολή μικροβίων.

Αποτελείται από ένα δίκτυο εξειδικευμένων ιστών που αποθηκεύουν κύτταρα που είναι εκπαιδευμένα να πολεμούν εναντίον των εισβολέων του οργανισμού. Οταν οι άνθρωποι αναπτύξουν λέμφωμα, τα λεμφοκύτταρα γίνονται ανώμαλα και η ανάπτυξή τους ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Αναγνωρίζοντας τα πρώιμα συμπτώματα του λεμφώματος, μπορείτε να προλάβετε τον καρκίνο στα αρχικά στάδια, που η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής.

Διευρυμένοι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού μέσα στο λεμφικό σύστημα. Βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το σώμα, μερικά είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, κάποια άλλα είναι βαθιά ριζωμένα σε όργανα και ιστούς του σώματος. Με το λέμφωμα τα καρκινικά λεμφοκύτταρα συσσωρεύονται στους κόμβους, αναγκάζοντάς τους να διογκωθούν. Οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορούν να γίνουν αισθητοί κάτω από το δέρμα στη μασχάλη, το λαιμό και τη βουβωνική χώρα. Αν κάποιος έχει έναν ή περισσότερους διογκωμένους λεμφαδένες, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα λεμφώματος. Τυπικά πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι επώδυνη. Οι πρησμένοι λεμφαδένες που βρίσκονται πιο βαθιά στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Ανεξήγητος πυρετός

Ο πυρετός που αναπτύσσεται στο λέμφωμα, σχετίζεται με την μόλυνση, εκτός αν δεν υπάρχει μόλυνση που να δικαιολογεί τον πυρετό. Ο πυρετός του λεμφώματος είναι συνήθως περισσότερο αισθητός το βράδυ. Καθώς ο χρόνος περνά ο πυρετός αυτός γίνεται ολοένα και πιο συχνός, αλλά και πιο υψηλός. Ενας περιοδικός πυρετός που επανέρχεται πάνω από αρκετές εβδομάδες σε διάφορα ενδιάμεσα διαστήματα μπορεί να συνδέεται με το λέμφωμα. Αυτό το χαρακτηριστικό μοτίβο δεν είναι κοινό και πολλές φορές μπορεί να μη γίνει αντιληπτό παρά μόνο μετά την εμφάνιση των άλλων συμπτωμάτων.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα του λεμφώματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν έχετε χάσει περισσότερο από το 10% του συνολικού βάρους του σώματός σας μέσα σε μία περίοδο έξι μηνών. Ο λόγος της απώλειας βάρους είναι αφενός η έλλειψη όρεξης, αφετέρου η αυξημένη δαπάνη ενέργειας που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Η απώλεια βάρους, βεβαίως, είναι ένα σύμπτωμα και για πολλούς άλλους τύπους καρκίνων.

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να προαναγγέλλουν την παρουσία ενός αδιάγνωστου λεμφώματος. Αυτό το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα και να είναι μούσκεμα στον ιδρώτα. Μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις όπως οι λοιμώξεις και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, που αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της γυναικείας εμμηνόπαυσης. Για το λόγο αυτό αν έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις και δεν είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για να πάρετε μια ακριβή διάγνωση.

Αλλα συμπτώματα

Η κούραση που συνεχίζεται για αρκετές ημέρες και μια αίσθηση φαγούρας, θεωρούνται επίσης από τα πρώτα συμπτώματα του λεμφώματος. Τα πρώιμα σημάδια της νόσου δεν είναι συγκεκριμένα. Πολλές ασθένειες ή ακόμα και απλές αντιδράσεις του σώματος μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα. Γι’ αυτό, αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας, ειδικά αν δεν είναι παροδικά και επιμένουν.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ