Ποια είναι η σχέση χρόνιου πόνου και κόπωσης

Ο χρόνιος πόνος και η κόπωση συμβαίνουν συχνά μαζί, παρόλα αυτά οι περισσότεροι ερευνητές δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η ινομυαλγία, για παράδειγμα, μια κατάσταση στην οποία ένας πάσχων βιώνει χρόνιο πόνο σε όλο το σώμα, συχνά συνοδεύεται από κόπωση, ίσως λόγω του στρες που το σώμα υφίσταται κατά τη διάρκεια αυτού του πόνου.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο χρόνιος πόνος και η κόπωση μπορεί να οφείλονται στις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνει κανείς. Οι άνθρωποι που εργάζονται σωματικά σε απαιτητικές θέσεις εργασίας ή συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικά γεγονότα μπορεί να βιώσουν διαφορετικούς τύπους χρόνιου πόνου και κόπωσης, λόγω της πίεσης που δέχεται το σώμα και ο νους.

Οι μυϊκοί πόνοι και οι χρόνιοι πόνοι δεν είναι ασυνήθιστοι μεταξύ των αθλητών και των ατόμων με σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας. Η βαριά ανύψωση, η συνεχής ή μη φυσική κίνηση μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε ορισμένα μέρη του σώματος και καθώς οι άλλοι μύες του σώματος αντισταθμίζουν την πίεση, αυτοί οι μύες μπορούν να αρχίσουν να κουράζονται. Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, μπορεί να εμφανιστεί χρόνιος πόνος και κόπωση εξαιτίας της πρόσθετης προσπάθειας που πρέπει να αντέξει το σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια πάθηση σημαίνει ότι το σώμα κινείται αφύσικα ή κάποιο ζήτημα μέσα στο σώμα το εμποδίζει να λειτουργεί κανονικά. Μια επίσκεψη σε έναν γιατρό χρειάζεται στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να ανακαλύψετε την αιτία του πόνου ή της αφύσικης κίνησης.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία συχνά υποφέρουν από χρόνιο πόνο και κόπωση ταυτόχρονα. Η αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευαισθησία όταν το σώμα δέχεται πίεση, κόπωση, μούδιασμα, ακόμα και κατάθλιψη. Η σχέση μεταξύ χρόνιου πόνου και κόπωσης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οφείλεται στη σχέση μεταξύ ινομυαλγίας και κατάθλιψης, καθώς ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης είναι η υπερβολική ή τακτική κόπωση. Και πάλι, το στρες που ασκείται στο σώμα και το μυαλό λόγω της χρόνιας φύσης του πόνου μπορεί να οδηγήσει σε μια τακτική αίσθηση κούρασης και όταν ο πόνος εμφανίζεται τακτικά, το ίδιο θα κάνει και η κόπωση.

Δυστυχώς για πολλούς πάσχοντες από χρόνιο πόνο και κόπωση, η θεραπεία συχνά επικεντρώνεται στη διαχείριση του πόνου παρά στην επούλωση. Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιου από την κόπωση και η αντιμετώπιση κάποιων από τις αιτίες του πόνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις -ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ινομυαλγία- η μόνη εναλλακτική λύση είναι να βοηθήσει κανείς τον πάσχοντα να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να διαχειριστεί τον πόνο. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις, όπως και η φυσική αποκατάσταση ή οι επισκέψεις σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ