Αστεροειδής πέρασε «ξυστά» στη Γη και σε δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και κανείς δεν πήρε χαμπάρι

Ένας αστεροειδής, γνωστός ως C0PPEV1, μόλις μας πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό αντικείμενο υπάρχει στο ραντάρ της NASA, αλλά οι επιστήμονες το κατάλαβαν μερικές ώρες αργότερα!

Για να καταλάβουμε για πόσο κοντινή απόσταση μιλάμε, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο C0PPEV1 πέρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης ανάμεσα από τη Γη και τους δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, σε υψόμετρο μόλις 3.852 μιλίων. Δίπλα μας δηλαδή!

Ωστόσο, σύμφωνα με το gazzetta.gr μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε αντιληπτός από τους επιστήμονες, γεγονός, αν μη τι άλλο, που ανησυχεί…

Ο C0PPEV1, που ανακαλύφθηκε από την έρευνα του οργανισμού Catalina Sky Survey, με έδρα την Αριζόνα, πέρασε, αρχικά, πάνω από τη νότια Αφρική σε υψόμετρο 6.200 χιλιομέτρων, στην πλησιέστερη προσέγγισή του! Αναλογιστείτε ότι οι δορυφόροι στη γεωστατική τροχιά κινούνται πάνω από τον ισημερινό σε ύψος 35.786 χιλιομέτρων!

Ευτυχώς, ο αστεροειδής δεν είχε διάθεση για… επίσκεψη και συνέχισε το ταξίδι του με ταχύτητα, περίπου, 43.452 χλμ./ώρα.

Θυμίζουμε, μόλις το 2013 αστεροειδείς έπληξαν τη Γη, όταν 1200 άτομα τραυματίστηκαν μετά το περιστατικό του Τσελιάμπινσκ, στη Ρωσία.

Ο C0PPEV1, πάντως, είναι μικρός σε μέγεθος, οπότε, ακόμη και αν έπεφτε στη Γη, δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ζημιά όσο ο αστεροειδής Τσελιάμπινσκ.

Ωστόσο, το πέρασμά του, που έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή, φανερώνει πόσο ευάλωτοι είμαστε ακόμη σε ενδεχόμενη απειλή αστεροειδών, παρά τις προσπάθειες της NASA και των άλλων διαστημικών οργανισμών να καταγράψουν όλους τους δυνητικά επικίνδυνους διαστημικούς βράχους εκεί έξω…



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ