Αλβανία: Η ΕΕ ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας-Στους 42 ο αριθμός των διασωθέντων

  Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών, έπειτα από το πλήγμα του Εγκέλαδου στην Αλβανία, που είχε ως αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 600 να τραυματιστούν και να προκληθούν υλικές ζημιές, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΑΤΑ”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του “ΑΤΑ”, ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.
Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον 42 διασωθέντες από τα ερείπια

Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.
Η υπουργός δήλωσε ότι “35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση”. Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου τουλάχιστον νοσηλεύονται 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ