Αιμορραγικό έλκος, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τo αιμορραγικό έλκος είναι μία κατάσταση που είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά της, ειδικά αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί μ’ αυτήν.

Το έλκος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρό αν υπάρχει αιμορραγία που επιμένει. Καλό είναι λοιπόν να παρακολουθήσετε τα παρακάτω:

Απροσδόκητo κοιλιακό άλγος

Προσέξτε για τον πόνο που είναι απότομος, αδυσώπητος και απρόβλεπτος.

Ασυνήθιστο χρώμα κοπράνων

Προσέξτε τόσο για φρέσκο ​​ή παλιό αίμα και για σκούρα κόπρανα. Μπορεί να φαίνονται σκούρα κόκκινα ή μαύρα.

Ασυνήθιστος εμετός

Εάν κάνετε εμετό και δείτε αίμα ή κάτι που μοιάζει με το κατακάθι του καφέ, θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Αίσθημα λιποθυμίας

Αν ξαφνικά αισθανθείτε ζάλη και βιώσετε κοιλιακές κράμπες, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντική εσωτερική αιμορραγία. Παρακολουθήστε μήπως υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης και επιτάχυνση του παλμού.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά αιμορραγικά έλκη. Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, εντερικές λοιμώξεις, νόσος του Crohn, ή καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συνθήκες δικαιολογούν μία επίσκεψη στο γιατρό για εξέταση.

Διάγνωση

Μερικές φορές τα έλκη φθείρουν τα τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου και χτυπούν ένα αιμοφόρο αγγείο, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Ο γιατρός σας θα καθορίσει αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, εκτελώντας μια ενδοσκόπηση έκτακτης ανάγκης. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα για να καθοδηγήσει μια μικροσκοπική κάμερα κάτω από το λαιμό σας και στο πεπτικό σύστημά σας, αναζητώντας τυχόν σημάδια αιμορραγικού έλκους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε μπορεί να κάνει μια εξέταση με βάριο ή μια αγγειογραφία, ώστε να μπορέσει να δει αν υπάρχει διαρροή αίματος σε κάποιο αγγείο, που μπορεί να υποδεικνύει εσωτερική αιμορραγία.

Θεραπεία

Εάν εν τέλει διαγνωστείτε με αιμορραγικό έλκος, τότε ο γιατρός μπορεί να το θεραπεύει μέσα από μια ποικιλία μεθόδων. Μπορεί να καυτηριάσει το αιμορραγικό έλκος, σταματώντας την αιμορραγία με τη χρήση της θερμότητας. Μπορεί επίσης να επιλέξει μια ένεση χημικών ουσιών που θα σταματήσουν τη ροή του αίματος. Αυτές οι χημικές ουσίες ενίοτε εγχύονται μέσω ενδοσκόπησης με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποίησε ο γιατρός για να βρει το σημείο της αιμορραγίας. Αν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργήσουν τότε μπορεί να χρειαστεί να επιδιορθωθεί το πρόβλημα χειρουργικά, αν και αυτή είναι η έσχατη λύση.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ