Έγκλημα σε ζωντανή σύνδεση: Ο 48χρονος από τον Πόρο που έσπειρε τον τρόμο σε λεωφορείο

Εκείνο το Σάββστο 4 Νοέμβρη του 2000 έμελε να είναι η μακρύτερη, δυσκολότερη και σκληρότερη ημέρα στη ζωή του Χρήστου Κεντήρα. Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, θα έκανε δύο φόνους, θα απήγαγε 35 ανθρώπους, θα έκανε μιαν εμφάνιση μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης και θα αυτοκτονούσε.

Ο 48χρονος φανοποιός Χρήστος Κεντήρας από τον Πόρο, ήταν καιρός που υποψιαζόταν πως η γυναίκα του τον απατούσε με τον φίλο του Σταμάτη Τακτικό, αγρότη 44 ετών. Επίσης πίστευε πως η πεθερά του, η 77χρονη Γεωργία Σπύρου, όχι μόνο γνώριζε για την σχέση της κόρης της με τον Τακτικό, αλλά και την ενθάρρυνε.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 4 Νοέμβρη του 2000, ο Κεντήρας πήγε στο σπίτι της πεθεράς του στην Τακτικούπολη, λίγο έξω από τον Γαλατά Τροιζηνίας, και δολοφόνησε με πυροβόλο όπλο, μια καραμπίνα, την 77χρονη. Αμέσως μετά μπήκε στην πόλη του Γαλατά, πήγε στο σπίτι του Τακτικού και σκότωσε κι αυτόν με τον ίδιο τρόπο. Ο Κεντήρας παρουσίαζε, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, έντονα ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα φέρεται να ζητούσε από συγχωριανούς του να τον αποκαλούν «παράξενο».

Συνειδητοποιώντας τις πράξεις του, πανικοβάλλεται, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και τρέπεται σε φυγή, κατευθυνόμενος προς την Νέα Επίδαυρο. Σε κατάσταση αμόκ, έκαψε το αυτοκίνητό του, ένα λευκό «Αλφα Ρομέο» χωρίς πινακίδες, έξω από τη Μονή Αγνούντος και γύρω στις 10.15 μ.μ. σταμάτησε με την απειλή καραμπίνας το λεωφορείο της εταιρείας Panolympia Express με 33 ιάπωνες τουρίστες, τον 35χρονο έλληνα ξεναγό Α. Αλεξίου και τον 42χρονο οδηγό Γ. Τσάκωνα. Το γκρουπ των ιαπώνων τουριστών είχε έλθει μετά από περιοδεία στην Ευρώπη την προηγούμενη Πέμπτη στη χώρα μας και είχε ξεκινήσει για τριήμερη εκδρομή στην Αργολίδα, στους Δελφούς και στην Καλαμπάκα. Απειλώντας τον οδηγό με το όπλο του, τον αναγκάζει να ξεκινήσει το ταξίδι προς το πουθενά, καθώς ο Κεντήρας δεν έχει στο μυαλό του κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνεται άμεσα και κινητοποιείται. Σε λίγα λεπτά το λεωφορείο είναι περικυκλωμένο από περιπολικά, που κινούνται μαζί με το λεωφορείο, αποκόβοντάς το από τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον δρόμο. Από το χωριό Καλπάκι, όπου ευρίσκετο στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ηπειρο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απαγωγή των τουριστών είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό. Οφείλεται σε έναν άνθρωπο σαφώς ψυχοπαθή. Η Αστυνομία έχει εμπειρία για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων. Έχω δώσει και εγώ τις κατάλληλες εντολές. Προσπάθεια όλων μας είναι να διασωθεί η ζωή των ομήρων και να κλείσουμε την υπόθεση με το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ενέργειες της Αστυνομίας θα είναι θετικές και σύντομες».

Γράφει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», την επόμενη ημέρα: «αρχικώς οι τρεις ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. υπό την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα κ. Γιαπιτζόγλου εφάρμοζαν την κλασική τακτική για την εξάντληση του απαγωγέα και την ανεύρεση χρονικών περιθωρίων για διαπραγματεύσεις μαζί του ή ακόμη και για επιτυχημένη αστυνομική επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί μια σπασμωδική αντίδρασή του που μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Οι ειδικοί διαπραγματευτές διατηρούσαν διαρκή επικοινωνία μέσω του κινητού τηλεφώνου του με τον απαγωγέα φροντίζοντας να βάλουν «φραγή» στις άλλες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις ώστε να μην έχει επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως έπραξε τις πρώτες ώρες της πειρατείας. Ο Κεντήρας ζήτησε να επικοινωνήσει με αστυνομικό από τον αστυνομικό σταθμό του Γαλατά Τροιζηνίας, ενώ προσπάθειες να τον πείσουν να παραδοθεί κατέβαλαν χωρίς αποτέλεσμα η σύζυγός του και η μητέρα του, που διαμένουν στη Νίκαια.

Το λεωφορείο κατευθύνθηκε αρχικώς προς την Αθήνα αλλά το μπλόκο της Αστυνομίας στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας τον ανάγκασε να επιστρέψει προς την Κόρινθο και γύρω στις 2.00 το μεσημέρι κατευθυνόταν ήδη πάλι προς την περιοχή της Τροιζηνίας! Μετά την αναχώρησή του από τα διόδια της Ελευσίνας ο δράστης, που δήλωσε ότι κουβαλάει και ένα πιστόλι των 9 mm, φέρεται να πυροβόλησε, χωρίς να τραυματίσει, τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Δημήτρη Γιοβανίδη, ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του το λεωφορείο, από δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει λάβει σχετική εντολή. Παρόλο που η ενέργειά του αυτή προκάλεσε και πανικόβαλε τον Κεντήρα, κάνοντάς τον να πυροβολήσει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, ο αστυνομικός ουδέποτε τιμωρήθηκε, ούτε κλήθηκε να ερμηνεύσει την πράξη του.

Ενώ λοιπόν στην περιοχή του Γαλατά είχε στηθεί χθες το μεσημέρι μια οργανωμένη επιχείρηση αντιμετώπισης του περιστατικού με τη συμμετοχή ομάδας των ΕΚΑΜ και με τη βοήθεια έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε μια απροσδόκητη εξέλιξη που αιφνιδίασε τους αστυνομικούς και ματαίωσε την επιχείρηση: μέσω ενός άλλου κινητού τηλεφώνου που βρισκόταν στο λεωφορείο ­ πιθανώς του κινητού του οδηγού επικοινώνησε με τον δράστη ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος χωρίς να ενημερώσει κανένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να ζήτησε από τον απαγωγέα να επιστρέψει στην Κόρινθο, όπου θα τον ανέμενε με τηλεοπτικό συνεργείο για συνέντευξη. Το λεωφορείο, λοιπόν, συνοδευόμενο από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πήρε ­ μετά την προτροπή του δημοσιογράφου και εν αγνοία της Αστυνομίας ­ τον δρόμο της επιστροφής προς Κόρινθο. Ακολούθως ο δράστης του διπλού εγκλήματος ειδοποίησε τους αστυνομικούς και τους ειδικούς διαπραγματευτές για τους λόγους της επιστροφής του και για την επικοινωνία του με τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού. Αμέσως δόθηκε εντολή να τοποθετηθεί «φραγή» και στο δεύτερο κινητό τηλέφωνο που υπήρχε στο λεωφορείο, ενώ στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησαν με τον δημοσιογράφο, ο οποίος ­ εκ των υστέρων ­ δήλωσε… πρόθυμος να βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο απαγωγέας είχε έλθει σε επαφή μαζί του».

Στο μεταξύ, η είδηση της απαγωγής των τουριστών έχει φτάσει ήδη, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ, με όλη την αρνητική προσοχή που επισύρει το γεγονός στραμένη επάνω στη χώρα μας. Στα κανάλια παίζουν εικόνες από την αυτοκινητοπομπή, η οποία πλησιάζει την πρωτεύουσα, η απαγωγή των τουριστών είναι πρώτο θέμα και μεταδίδεται ζωντανά. Αυτό που αγνοούν οι τηλεθεατές είναι πως ο Κεντήρας έχει ήδη μιλήσει με τους αστυνομικούς και ότι ο Τριανταφυλλόπουλος, έχει εξελιχθεί σε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τον απαγωγέα. Τα κινητά έχουν πάρει φωτιά, προσπαθώντας να πείσουν τον απαγωγέα να οδηγήσει το λεωφορείο σε ασφαλές μέρος και ν’ απελευθερώσει τους ομήρους.

Κι ενώ όλη η Ελλάδα είναι «κρεμασμένη» στους τηλεοπτικούς δέκτες το πούλμαν, έχοντας ήδη μπει στην Αθήνα, κατευθύνεται στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ, όπου εργαζόταν τότε ο Τριανταφυλλόπουλος, και ο δράστης παραδίδεται ήρεμα στους αστυνομικούς.  Ο δημοσιογράφος, όχι μόνο έχει την αποκλειστικότητα μιας συνέντευξης με τον δράστη, πριν εκείνος οδηγηθεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αλλά δέχεται και τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την συμβολή του στο αίσιο τέλος της περιπέτειας. Οι 33 ιάπωνες φιλοξενούνται από τον Ε.Ο.Τ. για ν’ αποζημιωθούν για την 11ωρη ταλαιπωρία τους, κι όλα φαίνεται να τελειώνουν καλά.

Τα φαινόμενα, όμως, απατούν. Ενώ ο Κεντήρας βρίσκεται στη Γ.Α.Δ.Α. για τις διαδικασίες της προφυλάκισής του, οδηγείται στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ για δαχτυλικά αποτυπώματα. Εκεί ξεφεύγει από τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν και πηδάει στο κενό. Ο θάνατός του είναι ακαριαίος. Η ιστορία τελειώνει όπως άρχισε: με αίμα.

Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ, αυτό το κείμενο, θέλω όμως να θέσω δυο προβληματισμούς. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Τριανταφυλλόπουλος στην υπόθεση, μετατρέποντας σε τηλεοπτικό σήριαλ μιαν ιστορία που, από σύμπτωση και μόνο, έληξε καλά για τους εμπλεκόμενους ομήρους. Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά έμπειρων ειδικών και σε καμία περίπτωση και για καμία προβολή ή αποκλειστικότητα στην είδηση δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια άσχετων και –συνεπώς- επικίνδυνων ανθρώπων. Η τηλεθέαση, τα νούμερα και οι αμοιβές δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Ο δεύτερος προβληματισμός μου έχει να κάνει με την «πρωτοβουλία» που πήρε ο αστυνομικός Γιοβανίδης και την επίδειξη «μαγκιάς» που έμεινε ατιμώρητη, αν και αποδεδειγμένα εξέθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, καθώς ο απαγωγέας άνοιξε πυρ. Αντί να αποταχθεί από το σώμα, όπως σαφέστατα θα έστεκε μετά την ενέργειά του, ο Γιοβανίδης επιβραβεύεται και εννιά χρόνια αργότερα τον βρίσκουμε Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας στο ΑΤ Νίκαιας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2009, στις 1:30 π.μ., 15 αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτι Πακιστανών εργατών, στην οδό Ηλιουπόλεως, στη Νίκαια.

Ο 25χρονος Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ ξυλοκοπείται μαζί με συγγενείς και συγκατοίκους του και οδηγείται στο Α.Τ. Νίκαιας ως ύποπτος για ξυλοδαρμό ανηλίκου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου, έχασε τη ζωή του μετά από την κακοποίηση και τα βασανιστήρια που υπέστη στο Α.Τ. Νίκαιας, με Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας τον Γιοβανίδη, ο οποίος δήλωσε ανερυθρίαστα, μετά τον θάνατο του 25χρονου, ότι «ασκήθηκε απλώς η αναγκαία βία». Ο Γιοβανίδης παρέμεινε στη θέση του μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή, ήταν συνεργάτης και πληροφοριοδότης του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας. Όπως κατήγγειλαν μάρτυρες-πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής Νίκαιας, ο Γιοβανίδης πρόσφερε προνομιακή πληροφόρηση στη Χρυσή Αυγή για να «αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις εφόδους της αστυνομίας», ενώ άλλοι μάρτυρες μιλούν για «χορηγία» χρήσιμου εξοπλισμού και για συνδέσεις με κυκλώματα της νύχτας που εκβίαζαν νυχτερινά μαγαζιά μαζί με το Γιάννη Λαγό.

Πηγή: eglima.wordpress.com

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ