Τόγκο: Καμία επικοινωνία των πειρατών – Θα δώσουμε όσα μας ζητήσουν, λέει ο πατέρα του 20χρονου

Ουδεμία εξέλιξη έχει υπάρξει για την τύχη του 20χρονου έλληνα ναυτικού ο οποίος απήχθη από πειρατές, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε ελληνικό τάνκερ, στα ανοιχτά των ακτών του Τόγκο.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα), όταν ομάδα πειρατών επιβιβάστηκε στο «Elka Aristotle», απαγάγοντας τέσσερις ναυτικούς – έναν Έλληνα, δύο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

Μέχρι στιγμής, οι δράστες δεν έχουν επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές ή την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την απαγωγή του 20χρονου και των υπόλοιπων τριών.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει σε τουλάχιστον δύο ημέρες μετά το περιστατικό, γιατί αυτή είναι η συνήθης τακτική, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Συγκλονίζει ο πατέρας του ναυτικού

Από την πρώτη στιγμή ο πατέρας του έλληνα ναυτικού δήλωσε πως οι δράστες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις εσωτερικές καμπίνες, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του συμβάντος.

Οπως είναι φυσικό, η αγωνία της οικογένειας βρίσκεται στα ύψη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο πατέρας του περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες που βιώνει.

«Η μία ώρα είναι ένας χρόνος» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι «θα δώσουμε ό,τι μας ζητήσουν για να αφήσουν το παιδί μας ελεύθερο». Διευκρίνισε δε, ότι ο 20χρονος ναυτικός είναι δόκιμος και όχι επαγγελματίας ναυτικός.

Ο πατέρας του 20χρονου Έλληνα μιλά για τις στιγμές αγωνίας που ζει, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι του Μεσολογγίου προσεύχονται για τον νεαρό που έπεσε στα χέρια των πειρατών.

«Θα δώσουμε όσα μας ζητήσουν για να πάρουμε ασφαλές το παιδί πίσω», αναφέρει ο πατέρας στον Αlpha σημειώνοντας πως από την στιγμή που σπούδαζε ακόμα πίστευε πως θα τον στείλουν σε κάποιο ασφαλές μέρος. «Είναι δόκιμος, δεν είναι επαγγελματίας να πεις ότι πήγε μόνος του και υπέγραψε να πάει σε μια ζούγκλα» ανέφερε.

Μιλώντας για το πώς φαίνεται να έγινε η επίθεση είπε:

«Ανέβηκαν οι πειρατές στο πλοίο, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών, χτύπησαν έναν φύλακα του πλοίου στο πόδι. Τα παιδιά πρέπει να κοιμόντουσαν δυο η ώρα τη νύχτα. Χτύπησε ο συναγερμός και με το που χτύπησε, τα παιδιά πετάχτηκαν να δουν τι γίνεται. Και φαίνεται με το που βγήκαν έξω από τα δωματιάκια τους, τους άρπαξαν αυτοί».

Ανησυχία για την υγεία του…

Το δεύτερο ταξίδι του πραγματοποιούσε ο Έλληνας δόκιμος ναυτικός, που έπεσε θύμα πειρατείας, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, στη Δυτική Αφρική.

Φανερά αναστατωμένος ο πατέρας του 20χρονου, μίλησε στον ΑΝΤ1, για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο γιος του. Ο 20χρονος δόκιμος μηχανικός σε δυο μήνες θα επέστρεφε και πάλι στη σχολή του όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του. Αυτό ήταν το δεύτερο εκπαιδευτικό του ταξίδι, με την ίδια εταιρία αλλά με διαφορετικό πλοίο. Στο τάνκερ και μακριά από την οικογένεια του, στο Τόγκο ήταν τώρα εάν μήνα και 10 μέρες.

«Την Πέμπτη μας πήρε και ήταν μια χαρά, μιλάγαμε στο skype, τον βλέπαμε και μας έβλεπε. Το παιδί  είναι στη σχολή. Είναι δόκιμος, δεν είναι επαγγελματίας. Του εμπορικού ναυτικού. Κρατική σχολή. Παίρνουνε την ευθύνη πάνω τους και πιστεύω ότι θα έχει πολύ καλή κατάληξη», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του 20χρονου δόκιμου ναυτικού.

Οι γονείς του στο Μεσολόγγι τις τελευταίες ώρες προσεύχονται για το παιδί τους. Είναι ο τρίτος και ο μικρότερος γιος. Το στερνοπούλι της οικογένειας που παρά τα προβλήματα  υγείας που αντιμετωπίζει «άνοιξε τα φτερά του» στις μακρινές θάλασσες.

«Αντιμετωπίζει ένα προβληματάκι υγείας. Το έχει χρόνια από μικρό παιδί. Παίρνει 3 χαπάκια και αυτά πρέπει καθημερινά. Μαζί του.. που να τα έχει… Όπως βγήκε από τη καμπίνα να δει τι γίνεται, του ριχτήκανε. Από εκεί συνέχισε πόλεμος. Αν ήταν στο καράβι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παιδιά τα πήρανε. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα. Πήραν τα παιδιά από το καράβι και δεν ξέρουμε που τα πάνε, αν είναι καλά στην υγεία τους και όλα αυτά», δήλωσε στον ΑΝΤ1, φανερά ανήσυχος ο πατέρας του 20χρονου.

Πως έγινε η επίθεση

Τις τελευταίες ώρες τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την υπόθεση ομηρίας των τεσσάρων μελών του τάνκερ «ELKA ARISTOTLE». Προσπαθούν μέσω των υπόλοιπων 20 μελών του πλοίου να συνθέσουν το παζλ της ένοπλης επίθεσης.

«Αυτοί ριχτήκανε στο πλοίο με σκάλες και βεντούζες. Ανεβήκανε πάνω, χτύπησε η σειρήνα τη νύχτα. 02.00 π.μ. ήταν εκεί. Βγήκαν τα παιδιά απ’ το δωμάτιο για να δουν τι συμβαίνει και τους αρπάξανε. Ακολούθησαν εμπλοκές με τα όπλα, χτυπήσανε ένα φρουρό στο πόδι και τελείωσε. Πάει το παιδί. Χάθηκε», περιγράφει στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του δόκιμου ναυτικού.

Αυτό που περιμένουν πια είναι την κλήση των απαγωγέων που θα σημάνει την αρχή των διαπραγματεύσεων και την αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων απαχθέντων ναυτικών.

Το επικίνδυνο σημείο όπου έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στην ίδια περιοχή πιάστηκαν όμηροι το 86% των ναυτικών που έπεσαν παγκοσμίως θύματα απαγωγής. Μάλιστα στον ίδιο κόλπο καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αφρικής θεωρείται τον τελευταίο καιρό από τους πλοιοκτήτες το πλέον επικίνδυνο κομμάτι για τυχόν περιστατικά πειρατείας…

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ