Τι είναι η δυσλιπιδαιμία και πώς επηρεάζει την υγεία

Η δυσλιπιδαιμία είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL -αυτό που ονομάζουμε «κακή» χοληστερόλη), υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα ή χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας στο αίμα (HDL -αυτό που ονομάζουμε «καλή» χοληστερόλη).

Οι γιατροί τυπικά διαγιγνώσκουν αυτή την ιατρική κατάσταση με εξετάσεις αίματος που μετρούν τις ποσότητες λιπιδίων στο αίμα. Τα άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων αίματος μπορεί να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή αναπτύσσεται χωρίς συμπτώματα. Οι γιατροί γενικά θεραπεύουν τους ασθενείς με δυσλιπιδαιμία με φαρμακευτικές αγωγές και συστάσεις αλλαγής τρόπου ζωής.

Ενας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα εάν έχει περισσότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) LDL για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ενας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα όταν αυτά είναι υψηλότερα από 150 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας μπορούν να αναπτυχθούν σε περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας όπου οι άνθρωποι έχουν λιγότερα από 40 mg HDL ανά δεκατόλιτρο αίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αναπτύξουν λιπαρές αποθέσεις στο δέρμα ή τους τένοντές τους. Μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση της σπλήνας ή του ήπατος, καθώς και παγκρεατίτιδα. Η αθηροσκλήρωση είναι μια στένωση των αρτηριών που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να αυξηθεί σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία που έχουν μπλοκαριστεί ή στενέψει οι αρτηρίες τους.

Οι άνθρωποι γενικά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, όσο μεγαλώνουν. Αυτή η ιατρική κατάσταση είναι συνήθως πιο συχνή στους άντρες παρά στις γυναίκες. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος, οι παχύσαρκοι, καθώς και τα άτομα με σωματική αδράνεια μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τροφές με υψηλή χοληστερόλη ή λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία αυξημένου κινδύνου μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων σε ορισμένα άτομα. Οι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Ασθενείς με διαβήτη και νεφρική νόσο συχνά αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ειδικά εάν οι ιατρικές τους καταστάσεις δεν θεραπεύονται αποτελεσματικά. Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα άτομα που χρησιμοποιούν διάφορα είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, των κορτικοστεροειδών και των αντισυλληπτικών από το στόμα, ενδέχεται να διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας. Τα θειαζιδικά διουρητικά φάρμακα και ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν κάποιους ασθενείς πιο ευάλωτους σε αυτή την ιατρική κατάσταση.

Οι γιατροί συνιστούν συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα. Οι διαιτητικές συστάσεις συνήθως περιλαμβάνουν την αύξηση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, καθώς και μείωση των διατροφικών trans-λιπαρών οξέων και των κορεσμένων λιπών. Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους με τακτική άσκηση σε πολλές περιπτώσεις. Τα υπέρβαρα άτομα που χάνουν βάρος και οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να θεραπεύουν αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Μερικοί ασθενείς, εξάλλου, μπορούν να επωφεληθούν από φάρμακα όπως οι στατίνες.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ