Το “Χαμόγελο του Παιδιού” θα αποκτήσει τον δικό του χώρο στην Καλαμάτα

Ένας από τους πιο γνωστούς φιλανθρωπικούς Συλλόγους στην χώρα, με τεράστιο έργο στην φροντίδα και περίθαλψη των παιδιών έρχεται στην πόλη μας. Πρόκειται για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού θα γίνει πράξη χάρις την μεγάλη δωρεά των Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια και της κόρης της Ιωάννας, που προσέφεραν ένα κεντρικό οικόπεδο, καθώς και χρήματα για την ανέγερση του κτηρίου.

 

Η δομή της Καλαμάτας αναμένεται να είναι ένα τετραώροφο σύγχρονο κτήριο στο κέντρο της Καλαμάτας, στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του «Χαμόγελου» που τώρα είναι μοιρασμένες σε άλλες πόλεις και νομούς. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι οτι  οικονομικά η λειτουργία του θα καλύπτεται από την οικογένεια, γεγονός πολύ σημαντικό, μιας και τα έξοδα για να στηριχθεί μια τέτοια δομή είναι τεράστια.

Επίσης είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, θα υπάρξει μια δομή σε μια περιοχή που έχει φοιτητές, προκειμένου να φιλοξενούνται. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους στο ξεκίνημα της ζωής τους, κάτι που οι άνθρωποι του Συλλόγου ήδη κάνουν  με παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του «Χαμόγελου». Τα παιδιά, που μεγαλώνουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζονται  μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Αυτό, δυστυχώς, δε γίνεται από όλους τους φορείς, όπως και από κάποιες οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει σε μια άλλη πόλη. Έτσι, λοιπόν, στην πόλη μας θα δημιουργηθεί  μια εστία και σε αυτή θα μπορούν να μείνουν περίπου 25 φοιτητές. Ουσιαστικά θα έχουν μια οικογενειακή ζωή, αφού στόχος είναι να νιώθουν εκεί σαν οικογένεια.

Στην δομή της Καλαμάτας θα στηθεί το κέντρο άμεσης κοινωνικής και ιατρικής επέμβασης. Άρα, θα υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο με επαγγελματίες που θα συνδέεται με όλα τα κέντρα της χώρας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αυτόματη διαδικασία. Όταν κάποιος καλέσει στο 1056, οι ειδικοί θα πηγαίνουν κατευθείαν από την εκεί δομή, ενώ μέχρι σήμερα έρχονταν από τους γειτονικούς νομούς. Επίσης στον σχεδιασμό της δομής της Καλαμάτας είναι και η δημιουργία  ομάδας εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών.
Η μονάδα αυτή θα έχει ως βάση το κτήριο της Καλαμάτας και θα είναι ενταγμένη στο «Χαμόγελο», με προσωπικό, ενώ η λειτουργία θα ρυθμίζεται από αυτό, στο πλαίσιο βέβαια του ΕΚΑΒ


Παράλληλα, στην Καλαμάτα θα λειτουργεί Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης που θα ασχολείται με εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων. Επίσης, θα αντιμετωπίζονται θέματα κακοποίησης, βίας, μπούλινγκ, ενώ θα λειτουργήσει κέντρο στήριξης παιδιών και οικογένειας.  Οι υπεύθυνοι του Χαμόγελου οραματίζονται να στηρίζουν οικογένειες με την  κάλυψη των αναγκών μιας οικογένειας και όχι απλά με κάποια τρόφιμα επιβίωσης.  Θα παρέχεται  εκπαιδευτική στήριξη, όπως και ψυχολογική και ιατρική, καλύψεις που ήδη κάνουν και στην περιοχή.

Αν όλα πάνε καλά η δομή της Καλαμάτας θα ανοίξει τις πόρτες της σε λιγότερο από ένα χρόνο, μιας και τα χρήματα υπάρχουν. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και οι μηχανικοί, είναι απλά το τυπικό κομμάτι, άρα  δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.
Οι υπεύθυνοι του Χαμόγελου είναι πολύ ενθουσιασμένοι από όλη αυτή την κίνηση και θεωρούν ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η δομή, γιατί μέσω αυτής δε θα καλυφθεί μόνο η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, αλλά και η υπόλοιπη περιοχή στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα κάλυψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ