Tι είναι ο μεταβολισμός και από τι επηρεάζεται

Ο όρος μεταβολισμός αναφέρεται σε διάφορες διαδικασίες στο σώμα που μετατρέπουν τρόφιμα και άλλες ουσίες σε ενέργεια και άλλα μεταβολικά υποπροϊόντα που χρησιμοποιούνται από το σώμα.

Είναι μια απαραίτητη λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί τρόφιμα και άλλους πόρους για να δουλεύει σωστά, να αποκαθιστά βλάβες, να θεραπεύει τραυματισμούς και να απαλλάσσεται από τις τοξίνες.

Με άλλα λόγια, ο μεταβολισμός είναι μια απαραίτητη διαδικασία, χωρίς την οποία θα πέθαιναν οι ζωντανοί οργανισμοί.

Ο μεταβολισμός βοηθά στην πεπτική λειτουργία, καθώς και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Επηρεάζεται από τη διατροφή, την ενυδάτωση και τη σωματική δραστηριότητα.

Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία αποτελεί σημαντικό γρανάζι για την βέλτιστη μεταβολική υγεία. Όταν κάποιο από αυτά λείπει, ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται. Κατά συνέπεια, η απώλεια βάρους και η διατήρηση ενός σταθερού βάρους σχετίζονται άμεσα με τον υγιή μεταβολισμό.

Παρόλο που η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και λίπους μπορεί να είναι σημαντικά στοιχεία για την απώλεια βάρους, ωστόσο και τα δύο μειώνουν το ρυθμό του μεταβολισμού.

Είναι επομένως απαραίτητο να διεγείρεται ο ρυθμός μεταβολισμού με άλλα μέσα, όπως η φυσική σωματική δραστηριότητα. Δεν είναι καλή ιδέα να παραλείψετε τα γεύματα ή να μειώσετε τις θερμίδες σε ακραίες ποσότητες, καθώς ο μειωμένος μεταβολισμός αναγκάζει το σώμα να κάψει λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος. Μπορεί επίσης να κάνει το σώμα να αποθηκεύσει πλεόνασμα λίπους στις «αποθήκες» του.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες, δημιουργείται στο σώμα ένα είδος συναγερμού. Θεωρεί ότι εισέρχεται σε μία κατάσταση «πείνας» και μη γνωρίζοντας πόσο αυτή θα διαρκέσει, προσπαθεί να καταναλώσει όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται, ώστε να διατηρήσει τα αποθέματά του.

Ο μεταβολισμός είναι επίσης η διαδικασία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη διάσπαση χημικών ουσιών, όπως τα φάρμακα. Όταν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, το σώμα σας χρησιμοποιεί τον καταβολικό μεταβολισμό, που είναι η διαδικασία διάσπασης μεγαλύτερων μορίων σε μικρότερα, που μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα. Ο αναβολικός μεταβολισμός είναι το αντίθετο του καταβολικού μεταβολισμού, της διαδικασίας που χρησιμοποιεί ένζυμα για να δομήσει μεγαλύτερα μόρια από μικρότερα.

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται επίσης από διάφορες ουσίες όπως η νικοτίνη. Η νικοτίνη τείνει να αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού και αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν σταματούν το κάπνισμα. Ωστόσο, με την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού μέσω άλλων μεθόδων, μπορεί κάποιος να καταφέρει να μην πάρει βάρος, κόβοντας το κάπνισμα. Ετσι μπορεί να προσφέρει διπλό όφελος στον εαυτό του.

Το σώμα χρησιμοποιεί τις πολλές πολύπλοκες διαδικασίες που συνθέτουν το μεταβολισμό για να διευκολύνει τη φυσική λειτουργία, να βοηθήσει την ανάπτυξη και την επούλωση και στην ουσία να στηρίξει τη ζωή.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ