Nέα σπαζοκεφαλιά για την ΕΕ η διεύρυνση προς τα Δυτ. Βαλκάνια

Μετά το Brexit, οι 28 βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μία σπαζοκεφαλιά: την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, προς την οποία είναι αντίθετος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που δέχεται τα πυρά των εταίρων του γι΄αυτό.

Εξαιτίας του θέματος αυτού, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν μέχρι τις 2 την χθεσινή νύκτα τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση ότι διαφωνούν.

Σήμερα το πρωί, πολλοί ηγέτες, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση.

Υπήρχε ωστόσο η πολιτική βούληση σύσσωμων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, για την έναρξη εντός των προσεχών μηνών της μακράς διαδικασίας που θα κατέληγε με την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τις «εξαιρετικές επιδόσεις» τους των τελευταίων ετών και την ανάγκη «να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα» για την ευρωπαϊκή τους προοπτική κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ομως το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία αναβάλλει επ’ αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών.

Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη. Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Αλβανία;».

Στα Τίρανα, η εφημερίδα Tema έγραψε σήμερα ότι στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να κερδίσει δημοτικότητα ως ο πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Μαρίν Λεπέν.

Οσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ένταξης των δύο χωρών θεωρούν ότι η άρνηση εισδοχής τους κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ.

Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Εξελίξεις στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν απ΄αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

«Ολος ο κόσμος παραδέχεται ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε πολλά: άλλαξε το όνομά της, άλλαξε σύνταγμα και έκανε τα πάντα για να λάβει πρόσκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε μήνυμά του στο Twitter, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ξεκάθαρη με τις χώρες της περιοχής. «Εάν δεν υπάρξει περισσότερη συναίνεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Διάσκεψης Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν εκπληρωθεί, τότε οι πολίτες αξίζουν να γνωρίζουν», έγραψε ο κ. Ντιμιτρόφ. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πενταρόφσκ αναμένεται με διάγγελμά του να απευθυνθεί στους πολίτες ενώ προσανατολίζεται και στη σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δέχτηκε την πρόσκληση 

Στο μεταξύ ο ηγέτης της VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίσοσκι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί μια ημερομηνία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μέλλον και ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

«Η απόφαση μέχρι σήμερα δεν είναι μια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος και δεν υπάρχει ημερομηνία γιατί δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, γιατί οι άνθρωποι ζουν σκληρά και έχουμε ένα σύστημα αποσύνθεσης και η εξουσία δεν προσφέρει αυτό που χρειάζεται. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει μόνιμα κακές αποφάσεις. Αλλά δεν πρέπει να τροφοδοτούμε αυτή την απογοήτευση με άλλες κακές αποφάσεις», είπε ο ηγέτης του VMRO. 

«Δεν πρόκειται να πω ποιος φταίει. Ούτε είναι καιρός να καλύψουμε την αποτυχία. Κάθε κακό είναι για το καλό των ανθρώπων και το πιστεύω. Αυτή είναι η αρχή των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η πΓΔΜ δεν έχει χρόνο να χάσει, ούτε καν μια ώρα. Αυτή η ισχύς θα αντικατασταθεί και θα χαθεί. Οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Το VMRO θα προτείνει ένα σχέδιο για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση ισχυρών ατόμων. Καλώ για μια συνάντηση κρατικών αξιωματούχων για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Υπάρχει ελπίδα και η πΓΔΜ θα επιτύχει», είπε ο Μίσοσκι, χρησιμοποιώντας την παλαιά ονομασία της χώρας.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ