Εκδήλωση για την “Βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών βορειοδυτικού Ταυγέτου”

Οι ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν οικιστικά σύνολα που εξελίσσονται στο χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες. Η αγροτική οικονομία τους γνώρισε ανάπτυξη χάριν του εμπορίου. Το εμπόριο – μέσω μονοπατιών στην αρχή, των δρόμων αργότερα – καλλιέργησε δεσμούς με την Καλαμάτα.  Οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στον 20ο αιώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την παρακμή και ερήμωσή τους. Η ερήμωση μπορεί ν’ ανατραπεί με τον τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία (τριτογενής τομέας). Οι ανάγκες που θα προκύψουν από την επισκευή των κτιρίων θα οδηγήσουν στην άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου.
Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε αλλοίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Είναι επομένως ανάγκη ν’ ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης σε άλλο πλαίσιο.  Η συγκεκριμένη εκδήλωση επιδιώκει να θέσει προβλήματα για την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις.  Η βιώσιμη ανάπτυξη των έξι (6) οικισμών συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, τη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
 
Η Ομάδα πάμε βόλτα και το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας οργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11πμ στο Τουριστικό Ταυγέτου με θέμα :  Βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών βορειοδυτικού Ταυγέτου
 
Θα μιλήσουν οι :
– Κώστας Μαρκάκης, ”Οι φίλοι της Βέργας”
 Μιχάλης Ξηρόκωστας, αρχιτέκτονας
– Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ