Εκδήλωση για τα έξι χρόνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας παρέχει αδιάλειπτα και εντελώς δωρεάν εδώ και έξι χρόνια λειτουργίας του, Υπηρεσίες Πρώτης Γραμμής για την προώθηση και τη θεμελίωση της Ισότητας μεταξύ των Φύλων, αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των Γυναικών.

Οι υπηρεσίες αυτές στοχεύουν στην ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική, εργασιακή, νομική υποστήριξη και συμβουλευτική των γυναικών θυμάτων βίας όλων των μορφών, καθώς και στην παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως παραπομπής, συνοδείας, φιλοξενίας σε ξενώνες, κα. Επιπλέον, πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης  της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της έμφυλης βίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας – παράρτημα Μεσσηνίας, διοργανώνουν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, στις 12:00 μ.μ., τη δράση “STREETCOOKING”- «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΔΡΟΜΟΥ», στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 5η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της δράσης, συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα κατά της Πορνείας, όπως  θεσπίστηκε από τον Ο.Η.Ε. το 2002.  Η πορνεία και οι συναφείς δραστηριότητες, αποτελούν μια σύγχρονη μορφή δουλείας, απειλώντας τα θύματα ( γυναίκες, άνδρες, παιδιά), αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, διαμορφώνοντας αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων και της ανθρώπινης υπόστασης.

Στην εκδήλωση, άνδρες Σεφ θα δημιουργήσουν μαγειρικά, τη «Μακαρονάδα της Ισότητας», η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλες/όλους, στοχεύοντας  στην άρση των στερεοτύπων και των κοινωνικά κατασκευασμένων διαφορών ανάμεσα στα φύλα, έτσι όπως διαπιστώνονται σε πολλά επίπεδα, όπως στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στον επαγγελματικό διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε αντρικά και γυναικεία, στο ιδεολογικό επίπεδο των νοοτροπιών/αντιλήψεων για τη «φύση» και τους «ρόλους» των δύο φύλων, στο χώρο της οικογένειας και της καθημερινής ζωής, με τη συσσώρευση των υποχρεώσεων της οικογενειακής φροντίδας στους ώμους των γυναικών, αλλά και με τη δημιουργία κοινωνικών ταυτοτήτων φύλου στις διαφορετικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ενός σπιτιού, και τέλος στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο το Συμβουλευτικό Κέντρο και η Λέσχη Αρχιμαγείρων προσκαλούν το κοινό να γιορτάσει μαζί τους την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και διακρίσεων.  «Σπάμε τα έμφυλα στερεότυπα και οι άνδρες μαγειρεύουν για τις γυναίκες», καταρρίπτοντας τη συλλογική νοοτροπία του προτύπου ότι η κουζίνα είναι γένους θηλυκού.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τη μετάδοση ενός μηνύματος Ισότητας των Φύλων, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στην έμφυλή της διάσταση.

 Η πράξη με τίτλο: « Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ