6 σημαντικά στοιχεία για την ελκώδη κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια, σοβαρή πάθηση του εντέρου, που εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα ηλικίας 15-25 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άνδρες.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροια, πόνο στην κοιλιά και αιματηρές κενώσεις. Είναι χρόνια, με παροδικές υφέσεις και υποτροπή που ακολουθεί μετά από μήνες ή ακόμα και μετά από χρόνια.

Αν έχετε ελκώδη κολίτιδα είστε εξοικειωμένοι με τις έντονες κράμπες, τον πόνο του πεπτικού, και τον επείγοντα χαρακτήρα που μπορεί να προκαλέσει η έξαρση της νόσου.

Ισως, όμως, δεν είστε εξοικειωμένοι με τα παρακάτω έξι γεγονότα:

1. Υπάρχουν πολλοί τύποι της κολίτιδας. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι οι διάφοροι τύποι της κολίτιδας, ορίζονται από την περιοχή ή περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο. Στην ελκώδη πρωκτίτιδα, η φλεγμονή περιορίζεται έως το ορθό. Η πρωκτοσιγμοειδίτιδα επηρεάζει το ορθό και το σιγμοειδές. Στην αριστερόπλευρη κολίτιδα, η φλεγμονή πηγαίνει από το ορθό σε μια καμπή στο κόλον κοντά στον σπλήνα. Στην ελκώδη παγκολίτιδα περιλαμβάνει το σύνολο του παχέος εντέρου.

2. Η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατή μετά την επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές απαραίτητη για την αφαίρεση του παχέος εντέρου. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο βαθμός γονιμότητάς σας μετά από μια ειλεοστομία ή κολοστομία μπορεί να μειωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως να θέλετε να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε πρώτα το μωρό σας, αν έχετε την επιλογή της αναβολής της χειρουργικής επέμβασης για μετά την εγκυμοσύνη. Για εγκυμοσύνη μετά τη χειρουργική επέμβαση το να αποφύγετε τη σύλληψη για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης ή την πιθανότητα να πέσει η ειλεοστομία. Για μερικές γυναίκες, η εγκυμοσύνη θα φέρει πρόσθετα οφέλη, όπως τη μείωση των συμπτωμάτων και των εξάρσεων.

3. Ο ύπνος πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας σας. Πολλοί ασθενείς έχουν εκπλαγεί από το πόσο σημαντική είναι η σωστή ποσότητα του ύπνου για τη διαχείριση της νόσου τους. Γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα που κοιμούνται λιγότερο από έξι ή περισσότερες από εννέα ώρες καθημερινά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρσεων της ελκώδους κολίτιδας. Ενα καλό πρότυπο είναι να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα και να ξυπνάτε επίσης την ίδια ώρα. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό και σκοτεινό για να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

4. Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι στα γονίδιά σας. Περίπου 10%-25% των ανθρώπων που έχουν ελκώδη κολίτιδα έχουν επίσης έναν αδελφό, αδελφή, ή γονέα με ελκώδη κολίτιδα ή το άλλο συχνό είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, της νόσου του Crohn. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γενετική παίζει ρόλο, ωστόσο πρέπει να βρεθεί το συγκεκριμένο μοτίβο κληρονομικότητας. Ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταματήσει η ανάπτυξη της ελκώδους κολίτιδας, αν υπάρχουν τα συμπτώματα των συγγενών ως οδηγός, μπορεί κανείς να προστρέξει νωρίτερα στο γιατρό.

5. Μια κακή διατροφή δεν θα προκαλέσει την ελκώδη κολίτιδα. Ενα από τα πιο απογοητευτικά γεγονότα σχετικά με την ελκώδη κολίτιδα είναι πως δεν γνωρίζουμε παρά μόνο πολύ λίγα πράγματα για τις αιτίες της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας αριθμός παραγόντων συνδυάζονται και οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεκινήσει μια επίθεση στο έντερο. Ενώ η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελκώδους κολίτιδας, η κακή διατροφή δεν το κάνει. Η διατροφή ή το στρες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, δεν είναι όμως παράγοντες που θα προκαλέσουν την ελκώδη κολίτιδα.

6. Η κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει κι άλλα πράγματα εκτός από το έντερο. Τα αποτελέσματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη διάρροια, τις κράμπες και το κοιλιακό άλγος. Πόνος στις αρθρώσεις, πληγές του δέρματος, ερυθρότητα στα μάτια, πέτρες στα νεφρά και λέπτυνση των οστών μπορεί να είναι όλα εκδηλώσεις της νόσου. Σε ορισμένα άτομα, μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προβλέψουν τις εξάρσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου. Περίπου 5% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με το ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ