6 ασυνήθιστες αιτίες που οδηγούν σε υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, επηρεάζει περίπου το 1/3 των ενηλίκων. Ενας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή πίεση του αίματος, όταν η αρτηριακή του πίεση είναι μεγαλύτερη από 140/90.

Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτιά της, οι περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης σχετίζονται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τη γενετική.

Σπανιότερα, όμως, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αναφέρεται ως δευτερεύουσα υπέρταση, πράγμα που σημαίνει πως αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 6 ασυνήθιστες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση:

1. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Αρκετές συνθήκες θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπέρταση είναι συχνά ένα από τα πολλά συμπτώματα αυτών των διαταραχών. Ανάμεσα στις παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το σύνδρομο Cushing και οι όγκοι των επινεφριδίων που επηρεάζουν τα επίπεδα θυρεοειδούς, όπως ο αλδοστερονισμός και το φαιοχρωμοκύττωμα.

2. Υπνική άπνοια

Οταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή πίεση τόσο υψηλή που μπορεί να χαρακτηρίζεται υπέρταση. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

3. Εγκυμοσύνη

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος όταν είναι έγκυες. Αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται προ-εκλαμψία. Εάν είστε έγκυος, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης είναι μεγαλύτερος αν είστε άνω των 35 ετών, περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά, έχετε διαβήτη ή νεφρική νόσο, είστε παχύσαρκες ή είχατε υπέρταση και πριν μείνετε έγκυος.

4. Νεφρική νόσος

Εάν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να αναπτύξετε υπέρταση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση κύστεων νεφρού, η ανάπτυξη των κύστεων μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αυξημένη πίεση του αίματος. Εάν οι νεφροί σας δεν μπορούν να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα υλικά των αποβλήτων, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επειδή αυξάνονται τα επίπεδα νατρίου.

5. Επιπλοκές του διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπέρταση. Οπως και με τη νεφρική νόσο, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κακή λειτουργία των νεφρών, προκαλώντας αύξηση της πίεσης.

6. Στένωση αορτής

Η στένωση αορτής είναι μια σπάνια συγγενής ανωμαλία κατά την οποία η αορτή είναι ασυνήθιστα στενή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή την ανωμαλία, συχνά αναπτύσσουν υπέρταση, επειδή η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το κανονικό, για να αντλήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ