Χημικά και ένας τραυματίας στην πορεία των φοιτητών στην Αθήνα – Απροσπέλαστο το κέντρο

Προσωρινή ένταση δημιουργήθηκε στις πορείες της ΠΟΕ – ΟΤΑ και των φοιτητών έξω από τη Βουλή, αλλά και έξω από το υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), στη Θεσσαλονίκη, επίσης κατά τη διαρκεια διαμαρτυρίας φοιτητών. 

Στην Αθήνα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο κτίριο της Βουλής, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ συμμετέχουν περίπου 2000 άτομα.

Από την πορεία έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κλειστή παραμένει η κάθοδος της Βασ. Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, η Πανεπιστημίου και η Βασ. Αμαλίας με κατεύθυνση προς την πλ. Συντάγματος. 

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι άφησαν ένα φέρετρο στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο όπως λένε συμβολίζει τους νεκρούς συναδέλφους τους και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν στη Βουλή.

Ένταση και στην πορεία των φοιτητών 

Δεκατέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο, ζητώντας την επαναφορά του ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το ν+2 που θα φέρει, όπως λένε διαγραφές φοιτητών.

Η ένταση προκλήθηκε μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών όταν ομάδα φοιτητών έσπρωξε τις κλούβες των αστυνομικών και αυτοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χημικών.  Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας φοιτητής.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δίδονται σταδιακά στην κυκλοφορία.

Χημικά στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σημειώθηκε και έξω από το υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διαρκεια διαμαρτυρίας φοιτητών. 

Οι φοιτητές οι οποίοι διαμαρτυρόταν για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέταξαν μπογιές προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να απαντούν με χρήση χημικών.

Μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιούν πορεία προς το Πολυτεχνείο. 

Συγκεντρώσεις το απόγευμα στην Αθήνα

Το απόγευμα, στις 17:00 και στις 18:00, έχουν προγραμματίσει τις δικές τις κινητοποιήσεις το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχα. Διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Τέλος,το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18:30.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας

 

 Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων. Διευκρινίζεται, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

 

Από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, κατά μήκος των διαδρομών των πορειών, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ