Το χρονικό του τρόμου: 3 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση – Οικογένειες στο Βιετνάμ ψάχνουν για τους συγγενείς τους

Τρία πρόσωπα, που είχαν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα για τον θάνατο 39 ανθρώπων σε κοντέινερ φορτηγού, αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Έσεξ στη νότια Αγγλία.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το Ουόρινγκτον της βόρειας Αγγλίας αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ενώ ένας άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία.

Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του φορτηγού, του 25χρονου Μορίς Ρόμπινσον, για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, λαθραία διακίνηση ανθρώπων, υποβοήθηση της παράτυπης μετανάστευσης και ξέπλυμα χρημάτων. Τη Δευτέρα θα παρουσιασθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, μεταξύ των τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή και αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, περιλαμβάνονται η τελευταία δηλωμένη ιδιοκτήτρια του φορτηγού Scania, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει το κοντέινερ ψυγείο όπου ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, και ο σύζυγός της. Και οι δύο είναι ηλικίας 38 ετών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έθεσαν ερωτήσεις στο ζευγάρι πριν αυτό συλληφθεί, αμφισβητούν οποιαδήποτε ανάμιξή τους και υποστηρίζουν πως είχαν πουλήσει το φορτηγό πριν από λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Το άλλο πρόσωπο που αφέθηκε ελεύθερο είναι ένας 46χρονος άνδρας, και όχι 48 ετών, όπως ανέφερε μέχρι τότε η αστυνομία, ο οποίος είχε συλληφθεί την Παρασκευή στο λονδρέζικο αεροδρόμιο του Στάνστεντ.

Το όνειρο τελείωσε νωρίς – Τα πρόσωπα της τραγωδίας στο “φορτηγό της φρίκης” 

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τσέλμσφορντ ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους. Εικάζεται ότι από τους 39 νεκρούς, οι 25 κατάγονται από το Βιετνάμ και μάλιστα είναι από την ίδια παραθαλάσσια και πάμπφτωχη περιοχή, Γιεν Τιαν.

Οι συγγενείς τους αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς πήγαιναν για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής. Επίσης, σύμφωνα με τη Sun, φέρεται να δέχτηκαν επισκέψεις από μέλη του κυκλώματος διακίνησης που τους προσέφεραν επιστροφή χρημάτων για το αποτυχημένο ταξίδι, επιζητώντας προφανώς τη σιωπή τους.

Μόνο τα στοιχεία επτά φερόμενων θυμάτων έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής: Anna Bui Thi Nhung, Pham Thi Tra My, Nguyen Dinh Luong, Nguyen Dinh Tu, Vo Ngoc Nam και τα ξαδέρφια Hung Nguyen και Hoang Van Tiep.

Η 19χρονη αισθητικός από το Βιετνάμ, Anna Bui Thi Nhung, πλήρωσε σε πράκτορα περισσότερα από 10.000 δολάρια για να ταξιδέψει στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με συγγενή της θα δούλευε ως μανικιουρίστ σε ινστιτούτο αισθητικής.

Η αδερφή της και η μητέρα της κλαίνε απαρηγόρητες ενώ έστησαν ιερό στο σπίτι τους όπου μπορούν να προσεύχονται για εκείνη. Η οικογένεια έμαθε από φίλο που ζει στη Βρετανία ότι η κοπέλα είναι ένα από τα θύματα.

Στις 21 Οκτωβρίου, μέρες προτού χαθεί η επαφή με τη 19χρονη, αυτή είχε γράψει σε ανάρτηση στο Facebook: “Το να είσαι ενήλικας σημαίνει να κρύβεις τη θλίψη σου στο σκοτάδι και να έχεις ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου”.

Η Nhung έφυγε τον Αύγουστο και πήγε πρώτα στην Κίνα προτού φθάσει σε Γερμανία και μετά στο Βέλγιο όπου η οικογένεια εικάζει ότι επιβιβάστηκε στο μοιραίο φορτηγό. Ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο πριν από μερικά χρόνια, ενώ η μητέρα της δεν μπορεί να εργαστεί λόγω προβλημάτων υγείας. όλοι χρηματοδότησαν το ταξίδι της στο εξωτερικό καθώς η μόνη ελπίδα ήταν να τους στέλνει χρήματα να ζήσουν.

Η 26χρονη Pham Thi Tra My,από το Βιετνάμ ήταν το πρώτο φερόμενο θύμα που δημοσιοποιήθηκε, Η ίδια έστειλε μηνύματα στην οικογένειά της ζητώντας συγγνώμη που δεν τα κατάφερε αν και πλήρωσε σχεδόν 33.000 δολάρια στους διακινητές για να ταξιδέψει στη Βρετανία με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. “Πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω. Συγγνώμη μαμά”, έγραψε μεταξύ άλλων στα μηνύματά της. Οι γονείς της συντετριμμένοι μίλησαν στο CNN για τον αδόκητο και επώδυνο χαμό της κόρης τους.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, φέρεται να την έπεισαν να αγοράσει εισιτήριο VIP για να φθάσει στον προορισμό της ενώ η οικογένειά της έβαλε υποθήκη το φτωχόσπιτό της για να βρει τα χρήματα.

Ένας 20χρονος από φτωχή περιοχή του Βιετνάμ με όνειρο μιας καλύτερης ζωής φέρεται να είναι ανάμεσα στα θύματα. Πρόκειται για τον Nguyen Dinh Luong, 20. Ο πατέρας του είπε ότι ο γιος του τού ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Βρετανία από τη Γαλλία όπου ζούσε παράνομα από το 2018. Θα πλήρωνε 14.000 δολάρια για το ταξίδι και αναμενόταν να εργαστεί και αυτός σε ινστιτούτο αισθητικής. Όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα από έναν Βιετναμέζο φίλο σχετικά με την τραγωδία, ο πατέρας του έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Βρετανία. Το 2017 είχε φύγει να εργαστεί στη Ρωσία και μετά στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο του 2018 έφθασε στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία.

Πριν από λίγους μήνες ο Nguyen Dinh Tu ζήτησε από τη σύζυγό του να τον βοηθήσει να συγκεντρώσουν 14.000 δολάρια για να καλύψει το κόστος για το ταξίδι από τη Γερμανία στη Βρετανία. Εργαζόταν παράνομα σε Ρουμανία και Γερμανία.

Η γυναίκα του τώρα έμεινε μόνη της μαζί με το παιδί τους με αυτό το δυσθεώρητο γι αυτήν χρέος. Όπως είπε έχασε την επαφή μαζί του από τις 21 Οκτωβρίου. Φίλοι του θα τον συναντούσαν κατά την άφιξή του αλλά ενημέρωσαν τον πατέρα του ότι ήταν στο μοιραίο φορτηγό.

Πατέρας δύο παιδιών ο 28χρονος Vo Ngoc Nam ζήτησε από την οικογένειά του να προσεύχεται για το ταξίδι του. Η σύζυγός του Ta Thi Oanh, είπε στα βιετναμέζικα μέσα ότι είχαν μιλήσει την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα και της είχε πει ότι ήταν στο φορτηγό και πήγαινε στη Βρετανία.

Μία θεία απευθύνει έκκληση για πληροφορίες για τους ανιψιούς της που φέρεται να ήταν και οι δύο στο φορτηγό της φρίκης. Οι 33χρονοι Hung Nguyen και Hoang Van Tiepέδωσε φωτογραφίες τους στα social media με την ελπίδα να τους βρει ζωντανούς.

Οικογένειες στο Βιετνάμ ψάχνουν για συγγενείς 

Ώρες αγωνίας ζουν οι οικογένειες των μεταναστών από τον Βιετνάμ, που περιμένουν να μάθουν αν οι συγγενείς τους ήταν μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο στο Έσεξ.

Η αστυνομία στο Βιετνάμ πήρε σήμερα δείγματα τριχών και αίματος για να έχει το DNA συγγενών ανθρώπων που εκφράζονται φόβοι ότι είναι μεταξύ των 39 που έχασαν τη ζωή τους στο πίσω μέρος ενός φορτηγού την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Λονδίνο, δήλωσαν μέλη των οικογενειών τους.

Οι πατέρες των Τζόζεφ Νγκουγιέν Ντινχ Λουόνγκ και Φαμ Θι Τρα Μάι, που οι οικογένειές τους πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους στο κοντέινερ του φορτηγού, δήλωσαν ότι τους επισκέφθηκαν χωριστά αστυνομικοί για να πάρουν δείγματα.

«Αστυνομικοί από το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας ήρθαν για να πάρουν δείγματα DNA, από τα μαλλιά μας και το αίμα μας», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νγκουγιέν Ντινχ Τζία στο Καν Λοκ της επαρχίας Χα Τινχ στο βορειοκεντρικό Βιετνάμ.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο άνδρας που μίσθωσε το “φορτηγό του θανάτου”

Ένας άνδρας που ονομάζεται Ρόναν Χιουζ φέρεται να υπέγραψε τα χαρτιά της μίσθωσης του φορτηγού όπου βρήκαν φριχτό θάνατο 39 μετανάστες, και αυτός να έδωσε το όνομά του στους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου οχήματος. Ένας “κ. Χιουζ” υπέγραψε τα έγγραφα, σύμφωνα με τους Irish Times.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι το φορτηγό πραγματοποίησε μία στάση νωρίτερα στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι 39 νεκροί μετά την επιστροφή από ταξίδι στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το GPS το ψυγείο κοντέινερ πραγματοποίησε στάση στο Θερόκ στο Έσεξ κάποια στιγμή ανάμεσα στις 17 και 22 Οκτωβρίου, κοντά στη βιομηχανική περιοχή όπου έγινε η μακάβρια ανακάλυψη τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου.

Η διεύθυνση που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο από τον Ρόναν Χιουζ (Ronan Hughes) λέγεται ότι ταυτίζεται με την εταιρεία C Hughes Transport, η οποία έκλεισε το 2017 αλλά μία άλλη εταιρεία ως C Hughes Logistics έχει καταχωρίσει την επαγγελματική της διεύθυνση σε ταχυδρομική θυρίδα σε μία αγροτική περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ένας άνδρας ονόματι Ρόναν Χιουζ μένει κοντά στην περιοχή, ακριβώς μετά τα σύνορα στην Ιρλανδία. Ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις στην Daily Mail αλλά οι δημοσιογράφοι εντόπισαν φορτηγά με την ονομασία C Hughes παρκαρισμένα κοντά στο σπίτι του.

Δεν υπάρχει υπόνοια ότι ο Χιουζ γνώριζε το περιεχόμενο του φορτηγού ή τον προορισμό του, αλλά ήταν αυτός που μίσθωσε το φορτηγό από την εταιρεία Global Trailer Rents με έδρα το Δουβλίνο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τους Irish Times, ανέφερε πως δεν είχε καμία επίγνωση ότι το φορτηγό θα χρησιμοποιείτο με αυτόν τον τρόπο.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το φορτηγό της φρίκης και συγκλονίζουν. Το Sky News που επικαλείται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, το συγκεκριμένο φορτηγό ήταν μέρος κομβόι τριών οχημάτων.

Από αυτά τα δύο φέρεται να ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους, ενώ το τρίτο καθυστέρησε. Φέρεται περισσότεροι από 100 μετανάστες να μεταφέρθηκαν στη Βρετανία με τα τρία αυτά φορτηγά.

Επίσης, ο 25χρονος οδηγός Μο Ρόμπινσον τίθεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για 39 ανθρωποκτονίες από αμέλεια. Κατηγορείται, επίσης, από την αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, συνωμοσία σε διευκόλυνση εισόδου παράνομων μεταναστών και ξέπλυμα χρήματος.

Επιπλέον, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλα τέσσερα άτομα συνολικά. Εκτός από τους δύο άνδρες, 38 και 48 ετών, και την 38χρονη γυναίκα, που παραμένουν υπό κράτηση, το πρωί του Σαββάτου συνελήφθη και ένας ακόμη άνδρας, περίπου 20 ετών, στο λιμάνι του Δουβλίνου.

Οι κατηγορίες για τον οδηγό του μοιραίου φορτηγού

Ο οδηγός του φορτηγού, στο κοντέινερ του οποίου βρέθηκαν 39 πτώματα αυτήν την εβδομάδα στο ανατολικό Λονδίνο, κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και διακίνηση ανθρώπων, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενα τη βρετανική αστυνομία.

Ηλικίας 25 ετών, ο Μόρις Ρόμπινσον, από τη Βόρεια Ιρλανδία, διώκεται για 39 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, διακίνηση ανθρώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματκές δραστηριότητες, την ώρα που άλλοι 3 άνθρωποι, που έχουν συλληφθεί, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μία ακόμη σύλληψη στην Ιρλανδία

Η αστυνομία στην Ιρλανδία ανακοίνωση σήμερα πως προχώρησε στη σύλληψη ενός 20χρονου άνδρα από τη Βόρεια Ιρλανδία που μπορεί να εμπλέκεται στο φορτηγό του θανάτου στο Έσεξ.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ , όπου βρέθηκαν τα πτώματα 39 ανθρώπων Η βρετανική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση του Έσεξ.

Στο μεταξύ η αστυνομία στη Βρετανία ζητά βοήθεια από μέλη βιετναμικής κοινότητας στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος του φορτηγού που βρέθηκε στο Έσεξ , δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Υπάρχουν άλλα δύο φορτηγά «θανάτου»

Το Sky News κάνει μια συγκλονιστική απόκάλυψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του το φορτηγό όπου ωρήκαν το θάνατο οι 39 άνθρωποι ήταν μέλος ενός κομβόι και μαζί με τα άλλα δυο φορτηγά μετέφεραν συνολικά περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία οργώνουν τον τόπο προκειμένου να ανακαλύψουν που βρίσκονται τώρα τα άλλα δυο φορτηγά.

Η πλειονότητα των 39 νεκρών ενδέχεται να είναι από το Βιετνάμ

Η πλειονότητα των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο κοντά στο Λονδίνο την Τετάρτη ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται.

Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα –38 ενηλίκων και ενός εφήβου—την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι, όμως το Πεκίνο επεσήμανε ότι η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Κινέζοι και Βιετναμέζοι αξιωματούχοι πλέον συνεργάζονται στενά με τη βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν οι πρεσβείες τους.

Ο Καθολικός Ιερέας

Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», τόνισε την ώρα που από μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς.

«Εξακολουθώ να συγκεντρώνων πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελευτή απόψε για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».

Ο Ναμ εξήγησε ότι γνώριζε πως συγγενείς των θυμάτων ταξιδεύουν προς τη Βρετανία και δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι έχει δώσει εντολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνδράμει τη βρετανική αστυνομία στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η Νγκε Αν είναι μία από τις πιο φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ, πολλοί κάτοικοι της οποίας πέφτουν θύματα παράνομων διακινητών και καταλήγουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Μάρτιο το Pacific Links Foundationμ, ένας οργανισμός κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.

Πολλοί περνούν από τη Ρωσία ή την Κίνα με πλαστά διαβατήρια, ενώ όλο το ταξίδι ενδέχεται να κοστίσει έως και 36.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ναμ, άλλοι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι κατάγονται από τη γειτονική επαρχία Χα Τινχ, από την οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους 41.790 άνθρωποι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία αλλού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα από τα θύματα από την Χα Τινχ, η 26χρονη Παμ Τι Τρα, είχε στείλει μήνυμα στη μητέρα της στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που το φορτηγό ψυγείο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο στη Βρετανία.

«Αυτό το κορίτσι που έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στο φορτηγό; Οι γονείς της δεν μπορούν να αναπνεύσουν εδώ, στο σπίτι τους», είπε ο Ναμ.

Τα ματωμένα αποτυπώματα

Oι αποκαλύψεις  προκαλούν σοκ. Πηγές που επικαλείται η Mirror αναφέρουν ότι βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης στο εσωτερικό της πόρτας του κοντέινερ  στοιχείο που υποδηλώνει ότι κάποιοι από τους 39 ανθρώπους προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα ενώ το οξυγόνο τους τελείωνε.

Κάποιοι ήταν γυμνοί ή φορούσαν ελάχιστα ρούχα. «Όταν άνοιξαν τις πόρτες του κοντέινερ οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο είδαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης καθώς μάλλον θα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλέσουν σε βοήθεια» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές στη Mirror. 

«Όταν άνοιξαν τις πόρτες του κοντέινερ οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο είδαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης καθώς μάλλον θα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλέσουν σε βοήθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές, προσθέτοντας ότι η εικόνα περιελάμβανε δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ