Συμπτώματα ελαφρώς αυξημένων ηπατικών ενζύμων

Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων υποδεικνύει βλάβη ή φλεγμονή στα κύτταρα του ήπατος.

Αυτά τα ένζυμα βρίσκονται κανονικά μέσα στα κύτταρα του ήπατος, αλλά όταν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη, τα ένζυμα διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και τότε μπορούν να εντοπιστούν σε μια εξέταση αίματος.

Τα συνηθέστερα ευρήματα σε έναν βιοχημικό έλεγχο του αίματος σε ό,τι αφορά τα ηπατικά ένζυμα είναι η τρανσαμινάση αλανίνης (ALT-αλανινική αμινοτρανσφεράση) και η ασπαρτική τρανσαμινάση (AST-ασπαρτική αμινοτρανσφεράση). Μια μικρή αύξηση των ηπατικών ενζύμων μπορεί να προηγηθεί των συμπτωμάτων της ηπατικής νόσου.

Διόγκωση του ήπατος

Η διόγκωση του ήπατος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν την αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Η διόγκωση του ήπατος ονομάζεται ηπατομεγαλία. Η πιο συχνή αιτία ηπατομεγαλίας είναι η ηπατίτιδα ή η φλεγμονή του ήπατος. Οι ιοί ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των τύπων Α, Β και C, μπορούν να προκαλέσουν ηπατομεγαλία, όπως επίσης και μολυσματική μονοπυρήνωση, η οποία προκαλείται από τον ιό Epstein-Bar, από αλκοολική ηπατική νόσο και από καρκίνους, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα.

Ικτερος

Ο ίκτερος είναι ένας κιτρινωπός αποχρωματισμός του δέρματος των βλεννογόνων όπως το στόμα και τα χείλη, καθώς και το λευκό μέρος των ματιών. Ο ίκτερος προκύπτει από τη συσσώρευση χολερυθρίνης, ενός πρασινοκίτρινου υγρού, που παράγεται από το ήπαρ. Η χολερυθρίνη βοηθά στην πέψη των λιπών και είναι επίσης ένα υποπροϊόν της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το συκώτι συνήθως βοηθά να απαλλαγούμε από την υπερβολική χολερυθρίνη, ωστόσο αν έχει υποστεί βλάβη, όπως υποδεικνύεται από την αύξηση των ηπατικών ενζύμων, τότε το πρόβλημα αυτό μποδίζει την ικανότητά του να καθαρίσει την επιπλέον χολερυθρίνη. Ετσι η χολερυθρίνη στη συνέχεια συσσωρεύεται στους ιστούς προκαλώντας ίκτερο. Η αύξηση της χολερυθρίνης μπορεί επίσης να δώσει ένα σκούρο χρώμα στα ούρα.

Μη Ειδικά Συμπτώματα

Τα άτομα με ελαφρά αυξημένα ηπατικά ένζυμα ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα που δεν φαίνεται να συνδέονται ειδικά με την ηπατική νόσο. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος και κακή όρεξη. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ηπατικών ενζύμων, πόνο στις αρθρώσεις και εξάνθημα που μοιάζει με κνίδωση ή κυψέλες. Η πολυμυοσίτιδα, μια φλεγμονώδης κατάσταση των μυών, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα ηπατικά ένζυμα, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση, δύσπνοια και κόπωση. Η κοιλιοκάκη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία χώνευσης της γλουτένης, μια πρωτεΐνη κοινή στο ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια και απώλεια βάρους, καθώς και αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ