Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε άσθμα

Τα κλασικά συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν συριγμό, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Ωστόσο, κάποιες άλλες καταστάσεις, όπως οι αλλεργίες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η υπνική άπνοια και η ρινική συμφόρηση και καταρροή μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα.

Πάρτε για παράδειγμα την αλλεργία. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο μούχλα θα μπορούσαν να αναπτύξουν βήχα ή συριγμό αν είναι εκτεθειμένοι στον μύκητα και εκείνοι με αλλεργίες εντόμων μπορούν να αισθανθούν σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, αν τους τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διάκριση μεταξύ των συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος; Οι αλλεργίες εμφανίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και συμβαδίζουν με τη ρινική συμφόρηση και τη ρινική καταρροή που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των αεραγωγών και βήχα.

Το άσθμα, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει τους αεραγωγούς που μεταφέρουν αέρα προς και από τους πνεύμονές σας.

Συνδυαστικά, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν κρίσεις άσθματος εάν εκτίθενται σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, ειδικά κατσαρίδες, μούχλα και ακάρεα σκόνης.

Kι ενώ το άσθμα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία ενός χρόνιου, επίμονου βήχα, άλλοι ενήλικες μπορεί να βήχουν εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης, της υπνικής άπνοιας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Τα… βασικά της διάγνωσης του άσθματος

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει την εξέτασή σας ανατρέχοντας στο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σας, θα σας ρωτήσει αν κάποιος από τους συγγενείς σας έχει αλλεργίες ή άσθμα. Θα σας ζητήσει, επίσης, να περιγράψετε τα συμπτώματά σας, τη σοβαρότητά τους και αν έχετε παρατηρήσει τι είναι αυτό που τα ενεργοποιεί.

Το ερέθισμα μπορεί να περιλαμβάνει τον κρύο αέρα, τη σκόνη, τις τρίχες, τα αρώματα, τα καθαριστικά του σπιτιού, το τσιγάρο και τον καπνό, καθώς και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει επίσης:

O βήχας σας χειροτερεύει το βράδυ;

Εχετε περισσότερα συμπτώματα όταν είστε στο σπίτι ή στη δουλειά;

Εχετε άλλα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, όπως λοιμώξεις ρινικού κόλπου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα σας ακροαστεί με ένα στηθοσκόπιο και μπορεί να ζητήσει τις παρακάτω εξετάσεις:

Σπιρομέτρηση: Μια δοκιμή αναπνοής που δείχνει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας μετρώντας πόσο αέρα μπορείτε να εισπνεύσετε. Η σπιρομέτρηση μετρά επίσης πόσο γρήγορα μπορείτε να εκπνεύσετε. Θα σας ζητηθεί να επαναλάβετε το τεστ, αφού χρησιμοποιήσετε ένα βρογχοδιασταλτικό, ένα εισπνεόμενο φάρμακο που ανοίγει τους αεραγωγούς, για να διαπιστωθεί αν βελτιώνει την αναπνοή σας. Αν αυτό συμβαίνει, πιθανότατα έχετε άσθμα.

• Αλλεργικό τεστ: Μπορεί να καθορίσει εάν κάποια αλλεργιογόνα επηρεάζουν αρνητικά την αναπνοή σας. Αυτό γίνεται συχνά με τεστ δέρματος, κατά το οποίο τα ύποπτα αλλεργιογόνα αραιώνονται και εφαρμόζονται στο δέρμα σας με ένα τσίμπημα ή διάτρηση ή με μια πολύ λεπτή βελόνα. Ο αλλεργιολόγος παρατηρεί τότε το δέρμα σας για περίπου 15 λεπτά για να διαπιστώσει αν αναπτύσσετε αλλεργική αντίδραση.

• Ακτινογραφία θώρακα: Δημιουργεί μια εικόνα των πνευμόνων και των πλευρών σας για να διαπιστωθεί αν οι αεραγωγοί σας είναι μπλοκαρισμένοι. Μια ακτινογραφία συχνά γίνεται για να αποκλείσει άλλες αιτίες συμπτωμάτων που μοιάζουν με άσθμα, όπως πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος του πνεύμονα και φυματίωση.

• Τεστ ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE): Eίναι ένα τεστ αίματος για τον ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων IgE που ανιχνεύει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε. Το IgE είναι ένα αντίσωμα που καταπολεμά τους ξένους εισβολείς. Αν τα επίπεδα του στον οργανισμό σας είναι αυξημένα, μπορεί να έχετε αλλεργικό άσθμα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι μπορείτε να έχετε άσθμα χωρίς να έχετε κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά συμπτώματα. Δεν υπάρχει προφίλ ασθενούς για το άσθμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κάποιοι θα έχουν περισσότερο βήχα, λίγο περισσότερο συριγμό, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πότε να δείτε έναν ειδικό για το άσθμα

Το άσθμα δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί, όμως θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό, εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού και βήχα ή δύσπνοια.

Αν έχετε διαγνωστεί με την πάθηση, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης και διαχείρισης του άσθματος.

Αν και ο παθολόγος σας μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει και να θεραπεύσει το άσθμα σας, σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία πρώτης γραμμής εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών και βρογχοδιασταλτικών βραχείας δράσης, θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να δείτε έναν πνευμονολόγο ή αλλεργιολόγο που ειδικεύεται σε περιπτώσεις άσθματος.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ