Προ των πυλών η τουρκική εισβολή στη Συρία. Συγκεχυμένες πληροφορίες για βομβαρδισμούς
Αν και οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως τουρκικά βομβαρδιστικά έπληξαν στρατιωτική βάση αραβο-κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
Οι πληροφορίες κατέφταναν αργά τη νύχτα της Δευτέρας από πολλές διαφορετικές πηγές και ανέφεραν ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Αλ-Χασάκα.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russian Today, αναμετέδωσαν την είδηση του τηλεοπτικού σταθμού al-Mayadeen του Λιβάνου.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε και βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει την επίθεση της Τουρκίας.
#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik
— Ali Özkök (@Ozkok_A) October 7, 2019
#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik
— Ali Özkök (@Ozkok_A) October 7, 2019
«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» μετέδωσε το Al-Mayadeen, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.
Ωστόσο, κουρδικά ΜΜΕ, λίγα λεπτά αργότερα, διέψευσαν τις αναφορές για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του SDF στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η επιδρομή έγινε εντός τουρκικού και όχι συριακού εδάφους.
Το σαουδαραβικό κανάλι al-Ikhbariya, αλλά και η τουρκική Daily Sabah, μετέδωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο τους πολιτοφύλακες των Κούρδων της YPG, τους οποίους η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και συνεργάτες του PKK.
Την ίδια ώρα η στάση των ΗΠΑ στα σχέδια της Τουρκίας γι αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Η απόσυρση των στρατευμάτων που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές , καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα και σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο τονίζει πως πρέπει να να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Από την πλευρά της η ΕΕ τάσσεται κατά της επικείμενης τουρκικής επίθεσης τονίζοντας ότι μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών, ενώ ο ΟΗΕ λέει πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο».
Τα αντιφατικά μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια κοινότητα κρέμεται από τα tweet του αμερικανού προέδρου ο οποίος εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Αρχικά υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι ήταν υπερβολικά δαπανηρό να συνεχίζει να υποστηρίζει τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή που πάλεψαν το ισλαμικό κράτος.
«Οι Κούρδοι αγωνίστηκαν μαζί μας, αλλά πληρώθηκαν τεράστια ποσά χρημάτων και εξοπλισμού για να το κάνουν αυτό. Έχουν πολεμήσει την Τουρκία εδώ και δεκαετίες»,ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε αναρτήσεις του στο Twitter.«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι θα πρέπει τώρα να βγάλουν άκρη με την κατάσταση». όπως χαρακτηριστικά έγραψε.
….almost 3 years, but it is time for us to get out of these ridiculous Endless Wars, many of them tribal, and bring our soldiers home. WE WILL FIGHT WHERE IT IS TO OUR BENEFIT, AND ONLY FIGHT TO WIN. Turkey, Europe, Syria, Iran, Iraq, Russia and the Kurds will now have to…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019
Ωστόσο στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ και πάλι μέσω twitter αποφάσισε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε “να καταστρέψει ολοσχερώς και να εξολοθρεύσει” την τουρκική οικονομία στην περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που ο ίδιος, με την “ανυπέρβλητη σοφία” του, θεωρήσει είναι ότι “εκτός ορίων”, έπειτα από την απόφασή του να δώσει διαταγή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία.
“Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το ‘χω ξανακάνει!)”, είπε ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος.
Αντιδράσεις από γερουσιαστές και Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Αποστάσεις από το Πεντάγωνο
Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.
«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel. «Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».
«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε λίγη ώρα αργότερα ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.
«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους ενώ ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».
Έντονη είναι και η αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει». Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.
Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, έγινε γνωστό και από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. «Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.
Η αντίδραση των Κούρδων της Συρίας
Στην άλλη πλευρά του μετώπου οι κουρδικές δυνάμεις οχυρώνονται και μάλιστα σύμφωνα με τουρκικές πηγές έχουν ήδη τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της παραμεθορίου άραβες μαχητές.
Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων, δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση.
«Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.
Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, πρόσθεσε. «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF», είπε.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η DW, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν και στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δυτικά του Ευφράτη δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις.
Aνησυχεί ο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα, την ημέρα που οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τους στρατιωτικούς τους που είναι ανεπτυγμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή της εμπόλεμης χώρας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, παρότι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.
Να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα λέει η Μόσχα
Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την βορειοανατολική Συρία.
Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. “Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα μείνουν προσηλωμένοι σε αυτή τη θέση σε όλες τις περιστάσεις”, σημείωσε. Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις “με παράνομη παρουσία” θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Όχι στις εχθροπραξίες από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς “μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
“Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις επανειλημμένες ανακοινώσεις τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση (…) Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η σταθεροποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο κατανοεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Στιβ Άλτερ, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το εάν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Χορστ Ζεεχόφερ με τούρκους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το ζήτημα τέθηκε από την τουρκική πλευρά και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η γερμανική κυβέρνηση «έχει τα προβλήματά της» με το σχέδιο της ‘Αγκυρας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» για πρόσφυγες στην βόρεια Συρία. Ο κ. ‘Αλτερ διευκρίνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ανεξάρτητο από την χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό.
Και η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στα συμφέροντα του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), στον οποίο ανήκει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. «Το Ντάες… παραμένει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας. Στη Συρία, η οργάνωση διαθέτει ακόμη πόρους και σημαντικές δυνατότητες δράσης», υπογράμμισε η Ανιές φον ντερ Μιλ, σε ένα δελτίο Τύπου. «Κάθε μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές προέλευσής τους» συνέχισε η εκπρόσωπος Τύπου.
Τα Ηνωμένα Έθνη «προετοιμάζονται για το χειρότερο»
Τέλος ο ΟΗΕ δήλωσε πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο». «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ είναι «σε επαφή με όλα τα μέρη» επί του πεδίου.
Όμως είπε σαφώς πως το γραφείο του δεν είχε προειδοποιηθεί για την απόφαση της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τους παλιούς συμμάχους της, τους Κούρδους, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο Μουμτζής είπε πως προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι να διασφαλίσει ότι η τουρκική επίθεση δεν θα προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμών, ότι δεν θα παρεμποδιστεί η ανθρωπιστική πρόσβαση και ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης στην περιοχή.
Ο ΟΗΕ διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα βάσανα των πολιτών, όμως «ελπίζει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.
Οι επιδιώξεις του τούρκου προέδρου
Η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία θα έχει βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα, ενώ το μήκος της θα είναι από 300 μέχρι και 480 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Ερντογάν, επιδίωξή του είναι η μετεγκατάσταση των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα του.
Η «ζώνη ασφαλείας» θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη τα οποία ελέγχει η κουρδική οργάνωση «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) σε βάος του οποίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στη βόρεια Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση” την YPG, λόγω των στενών δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στόχος είναι να «σπάσει» αυτή η σχέση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά μια στρατηγική νίκη σε βάρος των Κούρδων η οποία σε συνδυασμό με την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα οδηγήσει στην αλλοίωση της γεωγραφικής ταυτοτητας της περιοχής και στην αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων.
Επιπλέον η κίνηση αυτή του τούρκου προέδρου έχει στόχο και το εσωτερικό ακροατήριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα δώσει μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν τον Ερντογάν στο εσωτερικό του AKP και όχι μόνο, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικων εκλογών και κυρίως της απώλειας της Κωνσταντινούπολης.
thetoc