Προβλήματα του δέρματος που προκύπτουν από τη γήρανση

Η λεπτή, εύθραυστη επιδερμίδα είναι μια συχνή κατάσταση στους ηλικιωμένους και είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας της γήρανσης. Ομως, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι εύκολα κοψίματα ή ακόμα και μώλωπες που δημιουργούνται με την παραμικρή πίεση.

Τα προβλήματα της λέπτυνσης του δέρματος στους ηλικιωμένους δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως σοβαρές ιατρικές καταστάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με προστατευτικό ιματισμό και μια ενυδατική κρέμα.

Μειωμένη ευαισθησία μπροστά στον κίνδυνο

Ενας από τους σκοπούς που εξυπηρετεί το δέρμα είναι η προστασία του σώματος από την περιβαλλοντική ζημιά, όπως το άγγιγμα των ζεστών πιάτων ή των αιχμηρών αντικειμένων. Οταν το στρώμα του λίπους μειώνεται, το δέρμα χάνει το υψηλό επίπεδο της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και έτσι οι ηλικιωμένοι γίνονται ευάλωτοι σε βλάβες από εξωτερικές πηγές και δεν μπορούν να αισθανθούν σε άμεσο χρόνο τον κίνδυνο, ώστε να απομακρυνθούν από αυτόν. Το κάψιμο από τις θερμοφόρες ή από το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά αν κάποιος δεν το αισθανθεί στο χρόνο που πρέπει.

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο και τη ζέστη

Το λεπτό δέρμα χάνει την προστασία που έχει ένα φυσιολογικό δέρμα και αφήνει τους ηλικιωμένους με μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο και τα ρεύματα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες μειώνονται σε άτομα με λεπτότερο δέρμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος. Οι ηλικιωμένοι μπορεί, επίσης, να νοιώσουν πιο άβολα σε πολύ θερμά κλίματα, επειδή το δέρμα τους δεν παράγει τον ιδρώτα που απαιτείται για να κρυώσει το δέρμα.

Σχίσιμο δέρματος και κοψίματα

Το λεπτό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στα σχισίματα και στα κοψίματα. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες αισθήσεις, οι ηλικιωμένοι με λεπτό δέρμα μπορούν να το σχίσουν πιο εύκολα με ένα αιχμηρό αντικείμενο και δεν θα αισθανθούν κάτι μέχρις ότου γίνει η ζημιά. Τα μικρά κοψίματα που αφήνονται χωρίς θεραπεία μπορούν επίσης να θέσουν τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο για λοιμώξεις. Η βλάβη μπορεί να συνεχιστεί σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ακραίες αλλαγές και βλάβες στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και στο DNA και να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ξηρότητα

Το λεπτό δέρμα τείνει να είναι πιο ξηρό από το υγιές δέρμα, που έχει από κάτω ένα στρώμα προστατευτικού λίπους. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες και απολέπιση, αφήνοντας μια δυσάρεστη ξηρότητα και φαγούρα. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη επιβραδύνουν και κάνουν το δέρμα πιο ξηρό και λιγότερο εύκαμπτο. Και σα να μη φτάνει η ταλαιπωρία του εξαιρετικά λεπτού δέρματος, πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που αναστατώνονται από την εμφάνιση του δέρματός τους.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ