Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακράτειας

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (ακράτεια) αποτελεί ένα πρόβλημα που φέρνει αμηχανία στους ανθρώπους. Oι περισσότεροι αποφεύγουν να το συζητήσουν ανοιχτά, ενώ κάποιες φορές τους απομονώνει και κοινωνικά.

Για κάποιους απ’ αυτούς είναι προτιμότερο να μείνουν σπίτι τους παρά να παρευρεθούν σε κάποια εκδήλωση και να πηγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι στην τουαλέτα. Αν, λοιπόν, οι συχνές επισκέψεις στο μπάνιο και τα «ατυχήματα» δυσκολεύουν την ποιότητα της ζωής σας, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Κάνοντας κάποιες αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορείτε να συμπληρώσετε τη θεραπεία σας. Εξετάστε τα ακόλουθα διορθωτικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων και απολαύστε ξανά χωρίς πρόβλημα την καθημερινή σας ζωή.

fluid-balance

Βρείτε την ισορροπία των υγρών

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των υγρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνουρίας. Ωστόσο, τα πολύ λίγα υγρά μπορούν να κάνουν κάποιους ανθρώπους να πηγαίνουν ακόμα πιο συχνά στην τουαλέτα για να απελευθερώσουν το σώμα από την περίσσεια των αποβλήτων. Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι περισσότερο από μισό ποτήρι με τα γεύματα. Λάβετε υπόψιν σας βεβαίως ότι η μείωση της πρόσληψης υγρών μπορεί να βοηθήσει στο θέμα της συχνουρίας, αλλά δεν μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης της ούρησης.

cafe

Κόψτε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Η κατανάλωση οινοπνεύματος και καφεΐνης επιδεινώνει τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως. Και τα δύο είναι διεγερτικά και διουρητικά, έτσι ώστε η υπερβολή στην κατανάλωσή τους να δημιουργεί την ανάγκη αυξημένης ούρησης, μαζί με την ισχυρή προτροπή να πάει κανείς στην τουαλέτα. Οταν λέμε πως πρέπει κάποιος να κόψει την καφεΐνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψει τον πρωινό καφέ. Υπάρχουν κι άλλες πηγές καφεΐνης που θα πρέπει να περιορίσει, οι οποίες περιλαμβάνουν:

* Σόδα

* Τσάι

* Σοκολάτα

* Ορισμένα φάρμακα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ακράτειας είναι 100 mg την ημέρα ή και λιγότερο. Η σταδιακή μείωση θα αποτρέψει τα κοινά συμπτώματα στέρησης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι.

sweeteners

Αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ένας τρόπος μείωσης της ζάχαρης και της πρόσληψης θερμίδων. Παρά τα οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο, τα γλυκαντικά μπορούν να επιδεινώσουν τόσο την άμεση ανάγκη ούρησης όσο και τη συχνότητα. Ο κίνδυνος της επιδείνωσης είναι μεγαλύτερος με τα διαιτητικά ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, απ’ ό,τι με τα σακχαρούχα ποτά. Οι πιο κοινοί «ένοχοι» είναι η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη και η νατριούχος σακχαρίνη. Απαλλαγείτε εντελώς από τα σακχαρούχα ποτά και προτιμήστε το νερό αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε και για τις θερμίδες.

overactive-bladder

Εξασκήστε τους πυελικούς μυς

Οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους στο πρόβλημα της ακράτειας με ασκήσεις ενίσχυσης των μυών της πυέλου. Αυτή η ενίσχυση μπορεί να γίνει μέσω των ασκήσεων Κegel, συμπιέζοντας τους μυς του πυελικού εδάφους σα να προσπαθείτε να σταματήσετε την ούρηση. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Η άσκηση αυτή έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν φορέσετε παράλληλα κολπικά βάρη. Αυτά είναι βάρη σε σχήμα κώνου που εισάγονται μέσα στον κόλπο, ωστόσο στην Ελλάδα αυτή η μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

lose-weight

Χάστε βάρος

Το υπερβολικό βάρος συνεπάγεται μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Το λίπος γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς δίνει επιπλέον πίεση στους πυελικούς μυς και αυξάνει την ούρηση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένη ούρηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, οπότε παίρνουν και το περισσότερο βάρος.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους ασφαλείς τρόπους που μπορείτε να χάσετε βάρος για να ελέγξετε την συχνή ούρηση. Η τακτική, μέτρια άσκηση, μπορεί να μειώσει την ακράτεια, καθώς ενισχύει τους μύες της πυέλου.

schedule

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Μπορείτε να αποτρέψετε τη συχνότητα των ατυχημάτων που προκαλεί η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα τουαλέτας. Πρόκειται για μια ρουτίνα που μπορεί να φανεί χρήσιμη, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε γιατί η ανάγκη για ούρηση συχνά έρχεται χωρίς προειδοποίηση.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα, ώστε να επισκέπτεστε την τουαλέτα όσο πιο συχνά μπορείτε. Ετσι μπορείτε στη συνέχεια σταδιακά να ελαττώσετε την συχνότητα. Αυτό θα λειτουργήσει και ψυχολογικά, καθώς θα έχετε την αίσθηση ότι δεν απομένει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στην τουαλέτα.

diary1

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας

Ακριβώς όπως ένα ημερολόγιο όπου καταγράφονται οι τροφές που τρώτε μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος, έτσι και μία καταγραφή των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης μπορεί να σας προσφέρει μια πιο σφαιρική εικόνα του προβλήματος. Σημειώστε την πρόσληψη υγρών, την χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και πρόσληψης γλυκαντικών ουσιών. Σημειώνοντας σ’ αυτό το ημερολόγιο πόσες φορές πήγατε στην τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας, θα μπορέσετε να συγκρίνετε ποιες είναι οι τροφές και τα υγρά που κάνουν πιο δραστήρια την ουροδόχο κύστη σας, ώστε σταδιακά να τα αποφύγετε. Επιπρόσθετα, μια τέτοια καταγραφή θα μπορέσει να βοηθήσει και το γιατρό σας να καθορίσει την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία της θεραπείας σας.

Να θυμάστε πως και το στρες μπορεί να επιδεινώσει την συχνουρία και την ακράτεια.

doctor-

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας

Οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, προτιμούν συχνά να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις στο σπίτι τους αντί να πάρουν κάποια φάρμακα. Ανάλογα με την κατάστασή σας μπορεί, ωστόσο, να χρειαστείτε ιατρική συνταγή για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και την συνεχή ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Ο συνδυασμός φαρμάκων και θεραπειών στο σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ενοχλητικών ατυχημάτων.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές θεραπείας που έχετε. Συμπληρώστε όλες τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σας. Μαζί μπορείτε να φτάσετε σε ένα σχέδιο που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας και θα σταματήσει να σας κάνει να νοιώθετε αμήχανα.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ