Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου

Ο μεταστατικός καρκίνος συμβαίνει όταν τα κύτταρα από έναν πρωτογενή καρκίνο επιτίθενται σε ένα άλλο όργανο ή σύστημα. Η κατάσταση αυτή συχνά διαγιγνώσκεται με εξετάσεις.

Μπορεί, ωστόσο, να γίνει αντιληπτή από ορισμένα εμφανή συμπτώματα. Τα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου εξαρτώνται συνήθως από το πόσο πολύ έχει προχωρήσει η ασθένεια και από το ποια είναι η περιοχή όπου δημιουργήθηκε η λοίμωξη του δευτερογενούς καρκίνου.

Μεταστατικός καρκίνος υπάρχει όταν ο πρωτογενής καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ετσι, μια γυναίκα που έχει καρκίνο των ωοθηκών που εξαπλώθηκε στο ήπαρ, λέμε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο ωοθηκών αντί να λέμε ότι έχει καρκίνο ωοθηκών και καρκίνο του ήπατος. Το αν ο καρκίνος είναι μεταστατικός μπορεί να προσδιοριστεί μέσω εξέτασης των καρκινικών κυττάρων στη δευτερογενή θέση. Εφόσον προέρχονται από κάποιο διαφορετικό όργανο, τότε γίνεται λόγος για μεταστατικό καρκίνο.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί στα οστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο, καθώς και σε αυξημένη ευαισθησία σε κατάγματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εντοπίζονται σε μία περιοχή ή να είναι αισθητά σε ολόκληρο το σκελετικό σύστημα.

Ο μεταστατικός καρκίνος που σχετίζεται με τον εγκέφαλο περιλαμβάνει αυξημένο πονοκέφαλο και ζάλη. Οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν την αίσθηση της ισορροπίας και να έχουν οπτικά μπλακάουτ ή σύντομες περιόδους αποπροσανατολισμού. Σε μερικές περιπτώσεις η απώλεια μνήμης, η δυσκολία ομιλίας ή ακόμα και η αλλαγή στην προσωπικότητα είναι ενδείξεις μιας τέτοιας κατάστασης.

Αν ο δευτερογενής όγκος μεγαλώνει στους πνεύμονες, τα πιο προφανή συμπτώματα του μεταστατικού καρκίνου είναι τα αναπνευστικά προβλήματα. Η δύσπνοια είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι ένας όγκος εμποδίζει την πνευμονική λειτουργία. Ατομα με ιστορικό πνευμονικής νόσου ή τακτικοί καπνιστές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιληφθούν πάντα αυτά τα συμπτώματα γιατί τα αποδίδουν σε άλλες αιτίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, άνθρωποι που ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, όπως χημειοθεραπεία, μπορεί να μην παρατηρήσουν απαραιτήτως τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι πολλά προγράμματα θεραπείας για πρωτοπαθή καρκίνο είναι πραγματικά σκληρά για να τα διαχειριστεί το σώμα του ασθενούς, η εμφάνιση πόνου ή ναυτίας ή άλλων συμπτωμάτων μεταστατικού καρκίνου μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά και να αποδοθούν στην αντίδραση του οργανισμού στη χημειοθεραπεία. Για άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ερμηνευθούν ως ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη ή γενικότερα κακή υγεία.

Σε όλο το σώμα, κάθε εμφάνιση όγκου ή σκληρής περιοχής του δέρματος, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία για μεταστατικό καρκίνο. Οι ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με πρωτοπαθή νόσο, λογικά υπόκεινται σε περιοδικές εξετάσεις, οπότε μπορεί πιο εύκολα να προσδιοριστεί αν υπάρχει μεταστατικός καρκίνος ή όχι. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα μεταστατικού καρκίνου, αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς μια ξεκάθαρη ιδέα για την πρόοδο ή όχι της ασθένειας. Οι εξετάσεις είναι συνήθως ακτίνες Χ, αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ