Ο Τραμπ άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διατηρήσει μακροχρόνια τη στήριξη στις υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί.

Ο Κομπάνι, που τόνισε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ανέφερε με tweet του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη στήριξή του σε «διάφορους τομείς».

Οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Νωρίτερα σε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο για την κατάσταση στην Βόρεια Συρία  ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Τουρκία τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας.

«Ωστόσο, θα μπορούσατε να ορίσετε τη λέξη “μόνιμη” σε αυτό το μέρος του κόσμου ως “αμφισβητήσιμη”», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ ανέφερε ότι θα καταργηθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι», είπε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

«Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε από εμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες και κανέναν άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, αντιτιθέμενος στις ειδήσεις ότι Ερντογάν και Πούτιν διαπραγματεύθηκαν την κατάπαυση του πυρός.

Ο Ντόναλντ τραμπ υπογράμμισε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών των ΗΠΑ. θα παραμείνει στην περιοχή» για να προστατεύσει τα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τα είχαν εξασφαλίσει. 

«Έχουμε προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία και έχουμε κάνει μια καλή δουλειά για όλους τους, και τώρα βγαίνουμε έξω. Αφήστε κάποιον άλλον να πολεμήσει πάνω σε αυτή τη μακρά αιματοβαμμένη άμμο», συμπλήρωσε.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί άρχισαν τις περιπολίες στα σύνορα

Στο μεταξύ οι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας άρχισαν για πρώτη φορά τις περιπολίες στη βόρειο Συρία, όπως ορίζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «κατά την πορεία της φάλαγγας οι κάτοικοι των κατοικημένων περιοχών χαιρετούσαν τους Ρώσους στρατονόμους».

Επίσης, οι Ρώσοι στρατιωτικοί συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Κομπάνι με την οποία συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τις θέσεις μνημονίου.

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ