Ο κύβος ερρίφθη: Στις 12 Απριλίου πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

 Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή “ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας”.
Αυτό αποφασίστηκε μετα από πολύωρη έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
 
Μετά το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, επικρατεί πολιτικός αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας».
 
«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ζάεφ, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».
 
Την ίδια στιγμή δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα δίνουν πρώτο κόμμα το εθνικιστικό VMRO, το οποίο τάσσεται ανοιχτά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας θρίλερ τις εκλογές.
 
«Πυρά» στην Ε.Ε. από γερμανικά ΜΜΕ
Pacta sund servanda. Αυτή η λατινική φράση που έχει καταστεί αξίωμα διεθνώς και επαναλαμβάνονταν κατά κόρον την περίοδο που η ελληνική κρίση ήταν στο απόγειό της, δεν φαίνεται να τηρήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σε σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο «σοβαρό ιστορικό λάθος», όπως το χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σχέση με τη διαφωνία για έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
 
«Ενάντια και στα συμφέροντα της ΕΕ»
«Αθέτηση υπόσχεσης» είναι ο τίτλος του σχολίου. Διαβάζουμε: «Φυσικά καμιά χώρα δεν διαθέτει αυτόματα το δικαίωμα, αργά ή γρήγορα, να γίνει δεκτή στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων» σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Φυσικά και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την ένταξη θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις. Φυσικά και η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από το ό,τι στο παρελθόν κινήθηκε πρόωρα στο δρόμο της διεύρυνσης. Αλλά αποτελούν δικαιολογία όλα αυτά για μια συνολική άρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Μακρόν, κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας; Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν είχε επιδόσεις» συνεχίζει ο αρθρογράφος.
 
«Το κράτος άλλαξε ως και την ονομασία του για να αποφύγει διένεξη με την γειτονική Ελλάδα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για ένα ναι ή ένα όχι σε μια άμεση ένταξη αλλά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν χρόνια και θα έχουν πολλά εμπόδια … Τα κίνητρα του Μακρόν είναι κυρίως εσωτερικοπολιτικά» υποστηρίζει η εφημερίδα. «Στο λαιμό του κάθεται η Μαρίν Λεπέν η οποία του επισημαίνει συνεχώς την ύπαρξη πολλών Αλβανών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία. Αλλά δεν αποδυναμώνει κανείς τους εθνολαϊκιστές με το να υιοθετεί τις θέσεις τους. Και δεν ενισχύεται η Ευρώπη με το να αθετεί τις υποσχέσεις της».
 
Περιέργως και η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιλέγει τον ίδιο τίτλο για να περιγράψει το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Κορυφής σε ότι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Η απόφαση των Βρυξελλών να μην ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες δεν είναι μόνο ενάντια στα συμφέροντά τους, αλλά και εναντίον αυτών της ΕΕ» παρατηρεί ο σχολιαστής. «Πόσο πολύτιμη είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια για ολόκληρη των Ευρώπη, ξαναθύμισε η συζήτηση για τους πολέμους της δεκαετία του 90 με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε. Βέβαια, δεν μας απειλούν νέοι πόλεμοι, αλλά η προσέγγιση της περιοχής στην ΕΕ είναι μακροπρόθεσμα η καλύτερη πρόληψη… Με την χθεσινή απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής η ΕΕ αθέτησε την υπόσχεσή της απέναντι στην Β. Μακεδονία και την Αλβανία».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ